Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (2 votes cast)

Zonder Rem

Op 25 april 2005 boort een Japanse trein zich een flatgebouw in Osaka, Japan. Waardoor 107 mensen de dood vonden en velen ernstig gewond raakte. Ook de machinist die de trein bestuurde overleefde het ongeluk niet. Later zal blijken dat de jonge machinist, die maar liefst 700 passagiers vervoerde veel te hard reed. Hij wilde hiermee voorkomen dat hij te laat zou aankomen en verhoogde zijn snelheid om 80 seconden aan vertraging in te halen. Deze luttele seconden hebben aan veel mensen het leven gekost. Hun nabestaanden blijven met veel verdriet achter en het leven van de overlevenden is voorgoed veranderd.

Na negen jaar gaan de overlevenden en de nabestaanden de rechtszaal in. Ze staan tegenover het bedrijf Japan Railway. Nooit eerder heeft deze mogelijkheid zich voorgedaan maar door een recente wetswijziging, kunnen zij het overheidsbedrijf nu wel verantwoordelijk houden voor het ongeluk. Volgen hen zijn de strenge regels over vertragingen en op tijd komen, de reden geweest dat de machinist veel te hard reed.

Om de strafklacht tegen het bedrijf kracht bij te zetten, delen zij hun verhaal over deze noodlottige gebeurtenis. Die een blijvende impact zal blijven houden op de rest van hun leven.In ‘Zonder rem’ wordt er naast het ongeluk ook gekeken naar de Japanse maatschappij en diens maatstaven. Heerst er een te grote angstcultuur als het gaat om op tijd komen bij bedrijven en worden werknemers te hard afgerekend op ‘hun’ fouten’?

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 13 december 2017