Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Tegenlicht: Het Bitcoin-evangelie

Je moet tegenwoordig niet alleen betalen voor je betaal- en spaarrekening, de rente die je krijgt op je spaargeld is ook nog eens nihil. Toch worden de banken ondertussen rijker en rijker. Wat als wij nou zonder de banken geld kunnen creëren? Geld dat niet te vervalsen is, in waarde niet áf- maar juist toeneemt en zonder transactiekosten wereldwijd kan worden verstuurd.

Toen in 2008 de wereldwijde financiele crisis begon kwam een mysterieuze genie, bekend onder de schuilnaam ‘Satoshi Nakamoto’, met een nieuw soort betaalmiddel waarvoor banken niet meer nodig zijn. Bitcoin is niet te vervalsen en kan met één muisklik zonder transactiekosten wereldwijd worden verstuurd.De Bitcoin dient virtueel “gedolven” te worden. Elke dag wordt er een bepaalde hoeveelheid vrijgegeven aan mensen die de Bitcoin delven (‘mining’). Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers.

Is dit inderdaad een perfect bankloos alternatief voor een falende financiële sector of hevelen we simpelweg de macht van de bestaande elite over naar een nieuwe?

Met o.a. Roger Ver (bitcoin evangelist in Tokyo), Izabella Kaminska (journalist Financial Times), Marshall Long (CEO van Final Hash, één van de grootste bitcoinmijnen in Amerika), Brett Scott (ex-broker en auteur van The Heretic’s Guide to Global Finance) en een cameo van Max Keiser (Russia Today).[tab:Docu] [tab:Trailer]

[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 07 november 2015
 • Martin Anoniem

  De titel is goed gekozen, het is een religie. Bitcoin is in economische zin geen munt maar een speculatiemiddel zonder onderliggende of intrinsieke waarde. Mensen die anders beweren begrijpen niet wat geld is of hebben een belang in de koersontwikkeling.

  Wat is geld eigenlijk? Het is een schuldbekentenis van een grote sterke partij aan particulieren of bedrijven. Die grote sterke partij is essentieel, zonder is er geen geld. Voor de dollar geldt dat die grote sterke partij de Amerikaanse overheid is. Als we de Verenigde Staten voor het gemak een democratie noemen komt dat dus neer op het Amerikaanse volk als geheel.

  Bij Bitcoin ontbreekt die partij. Niets of niemand staat garant, ergo het is niets.

  De evangelisten prediken Bitcoin als alternatief voor bestaande valuta. Echter, geen van hen laat na de waarde ervan uit te drukken in bestaande valuta. Dat moet ook wel want zonder die referentie bestaat hij niet.

  Wat is dan de referentie voor een normale munt? De uitgevende overheid is machtig en stelt “Burger, u zult belasting betalen, dat deel van uit inkomen draagt u af aan de overheid en dat moet in die munt”. De burger kan niet onder die verplichting uit en daarmee krijgt de munt zijn waarde. Er staat werk tegenover.

  Als je een munt ontdoet van alle eigenschappen die de Bitcoin-evangelisten verafschuwen is het geen munt meer en is hij niets meer waard. Tenzij je er in gelooft. Want een goedgelovige kun je alles laten doen. Voor niets.

  • AdelaaR

   Dat klopt en is goed uitgelegd, maar het probleem met Bitcoins gaat verder dan dat.
   Het grootste probleem is irreversibility.
   Stel: iemand kraakt jouw bank of jouw bankkaart en steelt jouw geld … jouw bank zal zijn fout toegeven en je geleden verlies vergoeden, tenzij ze kunnen bewijzen dat het echt jouw eigen fout was.
   Als iemand jouw bitcoins steelt door de één of andere hack (niet een hack van bitcoin zelf want dat is zo goed als onmogelijk maar een hack op één van de andere zwakkere componenten zoals je computer of smartphone of je online bitcoin wallet of zo) dan is het onmogelijk om deze bitcoins terug te krijgen en dus vergoed te worden. Je bent ze gewoon kwijt.
   Stel: je koopt online iets met Bitcoin maar de leverancier blijkt frauduleus en heeft je opgelicht … je bent dat dan gewoon kwijt.
   Als je hetzelfde had gedaan met een bankkaart of paypal of zoiets dan kan die transactie eventueel ongedaan gemaakt worden maar Bitcoin is altijd onomkeerbaar.
   De grootste zwakte aan Bitcoin is trouwens het mining proces zelf: dat is veel te power-consuming en kost echt gigantisch veel energie en dus geld.
   Er zijn al massa’s alternatieve systemen die slimmere concensus-algoritmes gebruiken die even veilig zijn en die veel minder verbruiken.
   Maar ja … je kent het: iedereen die in die tulpenbollen geïnvesteerd heeft wil nu eenmaal nooit verlies nemen en hoopt nog steeds op gigantische winsten en daardoor blijft het ballonnetje maar zweven en rare fratsen uithalen.

   • Martin Anoniem

    Dank voor de aanvullingen. Die grootste zwakte zoals jij het noemt is een wezenlijk onderdeel van het systeem. Daarmee wordt gegarandeerd dat er niet meer dan die 21 miljoen komen. De gelovigen zien daarin de garantie dat de bitcoin al maar meer waard zal worden. Alsof weinig gelijk is aan schaars. Helaas, iets is niet schaars omdat er weinig van is, het is pas schaars als veel mensen het willen hebben. Een andere drogredenering die ik vaak lees is “het kost geld om een bitcoin te minen, daarmee heeft hij waarde”. Dat is op zich waar, men gaat alleen voorbij aan het feit dat de waarde daarmee negatief is.

  • AdelaaR

   Nog een groot probleem met Bitcoin is dat een heel groot deel ervan in de eerste jaren vergaard werd door een handvol mensen en dat er een maximum aantal Bitcoins zijn.
   Als we met z’n allen zouden beslissen om van Bitcoin de nieuwe wereldmunt te maken dan zou dat handvol mensen dus zomaar even rijker zijn dan iemand op aarde ooit was, hetgeen natuurlijk belachelijk zou zijn.
   De enige reden dat Bitcoin nog niet verboden werd door the powers that be is omdat het zo onbelangrijk en nietig is in vergelijking met echte economische en militaire macht.
   En dan zeggen de Bitcoin-evangelists: “maar het kan niet verboden worden” en dan denk ik: “ja, wacht maar, you’d be surprised what they can do”.

  • thomasASASASAS

   maar is het niet zo dat de dollar ook alleen zijn waarde houd als het vertrouwen in die valuta er is? geld en valuta zijn 2 verschillende zaken vergeet dat niet, vroeger was de dollar nog geld, toen er voor iedere dollar een hoeveelheid goud gereserveerd was (die goeie ouwe tijd)..

   valuta is tegenwoordig in principe net zo weinig waard en fictief als een bitcoin, zeker omdat er in amerika geld wordt bijgedrukt alsof het zuurstof is. en er dus ook geen werk / belasting meer tegenover staat, wel beloftes dat het geld ooit betaald moet gaan worden.. (zie de debtclock http://www.usdebtclock.org/),

   Mocht de usa ooit zijn schuldenplafond niet meer (kunnen/mogen) verhogen en het bijdrukken van geld gestopt worden dan stort die valuta genadeloos in met alle gevolgen van dien.

 • Jatogh Languh Motjudahnhe

  bitcoin en geld zijn alle 2 RUIL MIDDELEN