Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Sprekend Nederland

In de 2DOC Sprekend Nederland wordt de stand van Nederland onderzocht. Hoe kan dat beter worden gedaan, dan door Nederlanders aan het woord te laten. Dat is dan ook precies waar naar gezocht is in deze documentaire. Aan de hand van een montage wordt getoond waar Nederlanders onderling in verschillen, maar ook wat hen bindt.

Voor de documentaire dook maker John Appel in de archieven om recent materiaal op te duiken. De maker ging op zoek naar de tijdsgeest aan de hand van verrassend woord en beeld. Zo ontstaat een portret van Nederland als land in de vroege eenentwintigste eeuw. Toespraken, bijeenkomsten, bruiloften, begrafenissen en zelfs een verjaardag van koning Willem-Alexander werden gebruikt. Dit levert dan ook verrassende wisselingen van perspectieven op. De vele clubjes en subculturen die het land rijk is worden in kaart gebracht. Zo worden de tegenstellingen, maar juist ook de overeenkomsten alleen maar duidelijker. Bijvoorbeeld waar het gaat om gevoelens van angst en verwarring die binnen elke cultuur lijken te leven.

Kijkers vonden de documentaire Sprekend Nederland vooral onthutsend en confronterend om te zien. Dat neemt niet weg dat een flink deel van de gekozen beelden ook een bepaalde ontroering over zich heeft. De vragen en kwesties die in elk mensen leven lijken te spelen zetten veel in perspectief waar het gaat om de manier waarop in Nederland met elkaar wordt omgegaan. De 2DOC-documentaire is hier te zien.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 01 maart 2019