Nederland in 7 overstromingen Afl. 2: Dijken, dijken, dijken

Nederland is wereldberoemd vanwege de voortdurende strijd met het water. De dijken, deltawerken en de baggeraars oogsten alom bewondering. Maar onze uitvindingen om met het water samen te leven ontstonden pas na grote overstromingen, die ons landschap en onze cultuur dramatisch hebben beïnvloed. De zevendelige documentaireserie vertelt in 7 overstromingen het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water, vroeger, nu en in de toekomst.
Ondanks dat extreme overstromingen in Nederland al lange tijd niet meer voortkomen is de strijd tegen het water nog niet gestreden, de kans op een volgende grote overstroming is misschien zelfs groter dan ooit tevoren! De documentaire serie, die geproduceerd werd doorde NTR en Kunst & Wunderkammer, koppelt zeven overstromingen aan zeven universele thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens. Naast deze documentaire serie is er ook een gelijknamig boek en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum
Nederland in 7 overstromingen Aflevering 2: Dijken, dijken, dijken
Je kunt je niet in je eentje beschermen tegen overstromingen. Alleen als je samenwerkt, maak je een kans het water buiten de deur te houden. Hoe ging die samenwerking vroeger en hoe moet dat nu?
In de 12e eeuw kreeg Nederland globaal gezien de vorm die het nu heeft. Door tal van overstromingen, waaronder een rampvloed in 1170, werden enorme stukken land weggeslagen, waardoor onder meer de Zuiderzee en het eiland Texel ontstonden.
Door de groei van de bevolking en de bodemdaling werd de behoefte om het land te beschermen en droog te houden almaar groter. Maar dijken bouwen en onderhouden kan niemand alleen. Er ontstonden min of meer vrijwillige samenwerkingsverbanden die later uitmondden in de waterschappen die we nu nog steeds kennen. Hoewel, kennen wij die waterschappen eigenlijk wel? Weten we hoeveel invloed en macht waterschappen eigenlijk hebben? En willen wij wel zo’n staat binnen de staat?

 
 
[sc name=npocredits2 programma=”NTR – Nederland in 7 overstromingen” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/7overstromingen.html” dag=”20″ maand=”12″ jaar=”2013″ internelink=”https://documentairenet.nl/tags/nederland-in-7-overstromingen-serie/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1221958″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=d1pAYlMtvSw
[tab:Boek]

Bij Walburg Pers verschijnt 20 november het rijk geïllustreerde boek Nederland in 7 overstromingen, hét boek bij de gelijknamige serie. Het is geschreven door programmamaker Leontine van de Stadt (Kunst & Wunderkammer) en voorzien van een voorwoord van Frank Westerman. Het boek verbeeldt de eeuwige strijd van Nederland tegen het water en de invloed daarvan op het Nederlands landschap, de geschiedenis en de cultuur.

[tab:Tentoonstelling]

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt van 23 november 2013 tot 22 maart 2015 de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. Centraal staat de overstroming van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad: vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916.

[tab:END]
[divider/]