Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)
  • Release Date:

Illegale puppyhandel in Nederland

De illegale puppyhandel in Nederland zorgt voor veel dierenleed. Tienduizenden honden en pups worden jaarlijks het land binnengesmokkeld en verkocht aan nietsvermoedende kopers. De pups die zij kopen zijn te jong, ziek en te verzwakt waardoor ze vaak al snel overlijden.

Veel kopers denken dat hun pup uit Nederland komt en komen er later achter dat het paspoort en de gezondheidsdocumenten vervalst zijn. Het gebeurt op grote schaal dat pups gefokt worden in Oost-Europa. In landen zoals Polen, Hongarije en Slowakije nemen ze het niet zo nauw met het welzijn van dieren en toezicht is er ook amper waardoor de praktijken in vieze fokschuren onverminderd door blijven gaan.

Pups als handelswaar

De pups leven in deze landen onder erbarmelijke omstandigheden en de fokkers zien hen als handelswaar. Om zoveel mogelijk winst te maken laten deze de pups niet inenten of doen dit veel te vroeg. De fokkers willen zo snel mogelijk van hun nesten af en scheiden de pups vaak ook te vroeg van hun moeder. Waardoor velen het transport naar Nederland dan ook niet overleven of vlak na aankomst komen te overlijden.

Gemiddeld kost een pup 500 euro en de handel is dan ook zeer winstgevend. Het leed dat erachter schuilt is echter heel groot en de sfeer zeer agressief . Als gedupeerde en aangeslagen kopers van zieke of zelfs overleden pups verhaal willen halen, worden zij bedreigd. Zelfs de journalisten die voor deze documentaire gedupeerde kopers benaderde om mee te werken, ontvangen dreigende telefoontjes.

Bedreigingen van illegale handelaren

Zembla onderzocht voor deze documentaire de omvang van het netwerk van illegale puppyhandelaren, wie zijn de handelaren en waarom treed Nederland nog altijd niet adequaat op? Vooral in de regio Brabant worden er veel puppy’s verkocht op dubieuze wijze en de handel blijft groeien inplaats van afnemen.

Joyce is een gedupeerde die haar verhaal deelt in de documentaire; zij kocht bij haar in de buurt twee Westie pups. Maar al snel blijkt dat de pups doodziek zijn en niet uit Nederland komen. De verkoper blijkt zijn pups uit Oost-Europa te hebben gehaald en is niet voor rede vatbaar als Joyce hem confronteert over haar zieke pups. De verkoper bedreigt haar telefonisch en de banden van haar auto worden lek gestoken.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 14 juli 2017