Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (17 votes cast)
  • Release Date:

Huize Alexandria

Sarah Harkin (1987) heeft een documentaire gemaakt over haar verblijf in Huize Alexandria. Een inrichting voor meisjes met ernstige gedragsstoornissen. Sarah is ervan overtuigd dat de instelling die inmiddels gesloten is, haar meer kwaad dan goed gedaan heeft.

Als Sarah haar eigen dossier doorneemt, heeft ze het idee dat het over iemand anders gaat. Ze leest schokkende dingen en trekt hierop haar conclusies. “Blijkbaar was een ze een verschrikkelijk kind”. In haar dossier leest ze dat ze drugs gebruikte, een politieagent heeft geslagen, telkens van school werd gestuurd en haar ouders overspannen maakte.

Haar vader heeft ze bedreigd met een schaar en haar broers willen geen contact meer met haar. Sarah kan zich hier niks meer van herinneren. Wel heeft ze nog altijd last van nare herinneringen aan de inrichting en is ze benieuwd hoe het nu met haar oude vriendinnen gaat. Ervaren hun nog last van hun tijd in Huize Alexandria of is zij de enige?

Na vrijlating

Toen Sarah uit Huize Alexandria werd vrijgelaten is ze gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met haar is alles goed gekomen maar hoe zit dit met de andere meiden? Voor haar film bezoekt Sarah onder meer een aantal van haar oude behandelaars en een professor Dorelijers, die een onderzoek heeft gedaan naar de effecten van Huize Alexandria. Met veel van de meisjes gaat het na hun vrijlating niet goed, zo’n 90 procent kampt met problemen.

Diepe wonden voor het leven

De tijd die de meisjes in de instellingen hebben moeten doorbrengen heeft hen voorgoed beschadigd. Sarah spreekt drie van haar oude vriendinnen; Marcella was jarenlang dakloos na haar verblijf in de inrichting, Marina werkt als prostituee en raakt mogelijk haar kind kwijt aan Bureau Jeugdzorg en Karin is uit Huize Alexandria gevlucht en in België terecht gekomen.

 

 

 

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 11 juli 2017