Geboren, getogen, uitgezet

In deze documentaire van de Moslim Omroep (MoDoc) zien we Marokkaanse jongeren die in uitgezet gaan worden en jongeren die al uitgezet zijn naar Marokko. Allen zijn ze geboren en getogen in Nederland. De uitzetting valt hen zwaar, hun hele leven hebben de meeste in Nederland gewoond. Alles en iedereen moesten ze achterlaten.

Ze zijn door de IND (Immigratie Naturalisatie Dienst) ongewenst verklaard. Waardoor een terugkeer naar Nederland niet meer mogelijk is. Veel jongeren leven tussen wal en schip, ze kunnen hun draai niet goed vinden in Marokko en staan er veelal alleen voor.

Het leven in Marokko is moeilijk, niet alleen het gemis van familie valt hen zwaar. Ook de behandeling die ze krijgen. Ze voelen zich een buitenstaander en worden in hun ogen anders bekeken omdat ze ‘Nederlandse’ Marokkanen zijn. Ze spreken wel Marokkaans maar lopen veelal toch tegen taal- en dialectverschillen aan.

Zoals de 34-jarige Rachid; Als eenjarig jongetje is hij in Nederland komen wonen. Hij groeide op in Brabant. Rachid heeft hier een fijne jeugd gehad en had veel vrienden. Hij voetbalde graag maar alles veranderde in zijn tienerjaren.

Slechte keuzes zorgde ervoor dat hij met school en voetbal stopte. Hierna ging het bergafwaarts met Rachid. Hij vulde zijn dagen eerste met ‘kleine vergrijpen’ zoals diefstal. Hierna ging het steeds verder en uiteindelijk kwam Rachid in de gevangenis terecht. Na zijn detentie is hij uitgezet. Dit valt hem erg zwaar, voor hem is het leven in Marokko overleven.

Het verhaal van Rachid staat niet op zich, meerdere jongens vertellen het verhaal achter hun uitzetting. Sommigen van hen spreken de Marokkaanse taal niet eens, waardoor ze zich niet goed kunnen redden en weinig toekomstperspectieven hebben in hun leven.

Dit heeft geleid tot een interessante documentaire over levenskeuzes die je voorgoed blijven achtervolgen en je scheiden van het leven dat je gekend hebt.