Ebola: de jacht op een dodelijk virus

In de herfst van 1976 zaait een onbekend virus dood en verderf in een aantal dorpjes rond een Belgische missiepost in Congo (toen nog Zaïre geheten). De patiënten krijgen hoofdpijn, hoge koorts, gaan braken en sterven bijna zonder uitzondering binnen tien dagen. Maar het is de dood van twee blanke missiezusters die de internationale gemeenschap alarmeert. Twee Vlaamse artsen gaan op zoek naar de oorsprong van de ziekte en ontdekken het killer-virus: Ebola.
Op 5 november is het laatste sterfgeval. Eindbalans: 318 zieken waarvan 280 zijn overleden: een mortaliteit van 88%. Wat de oorspronkelijke bron van het virus was, is tot op heden niet zeker. Mogelijk was het apenvlees, dat het allereerste slachtoffer tijdens zijn reisje in de bush zou hebben gegeten. Of misschien waren het vleermuizen, zoals Peter Piot – nog steeds één van de belangrijkste Ebola-deskundigen ter wereld – tegenwoordig vermoedt.
De laatste opdracht voor de commissie is een naam voor het nieuwe virus te bedenken. Het ‘Yambuku-virus’ vinden de leden te stigmatiserend voor de bewoners. Op de landkaart zien ze dat in het gebied een riviertje kronkelt met een voor iedereen in de wereld makkelijk uit te spreken naam: Ebola.
[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”06″ maand=”11″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1227040″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1227040″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]