Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
  • Release Date:

De wereld van Puck

Voor de documentaire ‘De wereld van Puck’ filmde vader Gert-Jan de Vries zijn gezin. Ruim twintig jaar lang heeft hij zijn gezin op beeld vastgelegd. Wat heeft geleid tot een intieme en persoonlijke documentaire. Je krijgt rauwe beelden te zien van het leven met een gehandicapt kind en de impact hiervan op de rest van het gezin.

In het gezin van vader Gert-Jan was al een gezonde zoon geboren en blij keken ze uit naar de komst van hun tweede kind. Na een normale bevalling komt dochter Puck ter wereld. Al snel bekruipt hen een onbehaaglijk gevoel. Ze vermoeden dat er iets met Puck aan de hand is maar weten niet wat.

Pas na negen maanden krijgen ze te horen van een geschrokken kinderarts dat hun gevoel terecht is. Er is inderdaad iets aan de hand met Puck, na onderzoeken blijkt dat ze zwaar gehandicapt is.

Na vijftien jaar

De eerste vijftien jaar waarin Gert-Jan filmde was er geen voornemen om een documentaire te maken. Zijn vrouw Diana, de moeder van Puck kwam met het idee voor een documentaire. Zij is zelf werkzaam in de gehandicaptenzorg en gaf aan dat veel van haar collega’s weinig weten over het gezinsleven met een gehandicapt kind.

Gert-Jan wilde hierop zijn beelden gaan gebruiken voor de zorg, na gesprekken met professionals uit de zorg besloot hij de film met een groter publiek te willen delen. Er lijkt nog altijd veel schaamte en onbegrip te heersen als het over gehandicapten kinderen gaat en dat taboe wilt Gert-Jan doorbreken.

Leven in twee werelden

‘De wereld van Puck’ laat de thuissituatie van het gezin zien en wat er anders gaat bij ‘gezonde’ kinderen in de maatschappij. De mijlpalen van gezonde kinderen worden gevierd en gedeeld. Berichten over het halen van een zwemdiploma, overgang naar een andere klas en prestaties op een sportclub worden sneller naar buiten gebracht.

Terwijl dat met een gehandicapt kind anders lijkt te zien. Dit wordt veel meer afgeschermd volgens Gert-Jan dat heeft veelal met onbegrip te maken van anderen en misschien zelfs schaamte. Volgens hem voelt het weleens als leven in twee werelden. Je hebt het ‘gewone’ leven waarin alles doorgaat zoals familie, vrienden en werk. Maar er is ook een leven waarin Puck erg centraal staat, een onwerkelijke wereld oftewel ‘De wereld van Puck’.

 

 

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 07 juli 2017