De Gouden Eeuw 9. De prijs van de kunst

Miljoenen schilderijen zijn er in omloop in het Nederland van de 17e eeuw. Van grote topstukken tot snelgeschilderde prullaria. In het Rijksdepot horen we wat de prijs van een schilderij toen was. Deze aflevering zoomt verder in op de waarde van die werken en de rol van de kunsthandelaar, toen en nu. Jan Six is zo’n kunsthandelaar van nu. Zijn familie is begin 17e eeuw een van de nieuwe rijken en zijn ouderlijk huis aan de Amstel hangt vol met 17e eeuwse werken die zijn voorvader, ook een Jan, toen aanschafte.
Daaronder misschien wel met het mooiste portret dat Rembrandt ooit heeft geschilderd, van Jan I. Niet gekocht, het portret is een vriendendienst. Met Jan Six reist Hans naar Londen voor de Masters Paintings Week, de belangrijkste week in het jaar voor kopers en verkopers van 17e eeuwse kunst. Bij veilinghuis Christie’s gaat daar de collectie van Pieter Dreesmann onder de hamer. We weten al wat schilderijen toen waard waren, maar hoeveel heeft de hedendaagse koper over voor een portret van Rembrandt?
In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1210662″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rtzTwr3h9XY
[tab:END]
[divider/]