Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)

Citizenfour

De Oscar winnende documentaire Citizenfour laat zien hoe Edward Snowden zijn onthullingen over Amerikaanse geheime diensten wereldkundig wist te maken. De documentaire gaat helemaal terug naar het begin en laat zien hoe Documentairemaakster Laura Poitras, nadat ze werd benaderdoor Edward Snowden, besloot om hem als klokkenluider een podium te geven. Welk effect hebben zijn onthullingen gehad op de privacy van burgers wereldwijd?

In januari 2013 ontvangt Laura Poitras een gecodeerde e-mail van een onbekende die zichzelf Citizenfour noemt. In dat bericht biedt de onbekende haar informatie aan over illegale afluisterpraktijken van de NSA en andere inlichtingendiensten. Poitras was al een aantal jaren met onderzoek bezig naar controles door de Verenigde Staten na de aanslagen op 11 september 2001. In juni 2013 reist ze samen met onderzoeksjournalist Glenn Greenwald en verslaggever Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong. Daar ontmoet ze de vreemdeling die zich identificeert als Edward Snowden. Daarna volgen nog verschillende andere bijeenkomsten. De opnames tijdens deze bijeenkomsten vormen de basis van deze documentaire.

De documentaire die in 2014 in premiere ging won 20(!) prijzen waaronder een Oscar voor beste lange documentaire, een Bafta Award en een Academy Awards voor beste documentaire. Daarnaast werd Citizenfour nog eens 38 keer genomineerd! De film is bovenal een beklemmende documentaire thriller over een van de meest spraakmakende schandalen van het afgelopen decennium: een schandaal waarvan de volle omvang tot op heden nog altijd niet duidelijk is.

Let op: De documentaire is slechts t/m 26 november te bekijken!

Deze documentaire van 2Doc werd oorspronkelijk uitgezonden op 19-11-2015. Meer Documentaires van 2Doc kunt u hier vinden..


[tab:Docu] [tab:Versie2] [tab:Trailer]

[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 20 november 2015