Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

De buurman als vijand

Woonoverlast van de buren- Het is een steeds groter probleem aan het worden. Zo groot dat een op de drie Nederland aangeeft last te hebben van hun buren. Ook Gemeenten en Woningbouwcorporaties geven aan dat conflicten tussen buren steeds meer aan het toenemen zijn. In ernstige gevallen worden er zelfs strafbare feiten gepleegd. Veelal gaat dit dan om geweld om een ruzie te beslechten.
Bij ernstige burenconflicten hebben Gemeenten de taak om op te treden. Maar veel middelen hebben ze hier niet voor. Waardoor de meeste conflicten langdurig blijven spelen en zaken zoals geluidsoverlast, stank en asociaal gedrag niet veranderen.
De mensen in deze documentaire hebben dagelijks last van het gedrag en leefwijze van hun buren. In veel gevallen is er sprake van verbale en fysieke intimidatie. In ernstigere zaken wordt geweld gebruikt en vinden er vernielingen plaats.
Steeds meer mensen klagen over het gedrag van hun buren, de dossiers met klachten nemen toe en worden alsmaar langer. Gemeenten moeten optreden, maar kunnen dit niet. Burgemeesters geven aan dat zij geen bevoegdheden hebben om burenconflicten aan te pakken. Ook zij staan met hun rug tegen de muur en kunnen slachtoffers niet helpen.
In deze documentaire onderzoekt Zembla hoeveel effect de aanpak van de overheid heeft. Dit doen ze door onder meer de slachtoffers van burenconflicten te vragen naar hun ervaringen. Zo zie je onder meer een hoogbejaard echtpaar dat in een koophuis Uden woont. Veertig jaar lang hebben zij hier met plezier gewoond en was er geen vuiltje aan de lucht. Totdat de nieuwe buren hun intrek namen in het complex. Hun drie honden blaffen dag en nacht, waardoor het echtpaar veel slaap tekort komt en met grote ergernissen kampt.
Mensen met burenruzies voelen zich veelal niet meer thuis in hun eigen huis. Ergernissen, angst, stress en slapeloosheid beheersen hun leven. Waardoor ze met psychische klachten kampen. De buurman als vijand geeft de ernst weer van burenconflicten en de hulpeloosheid die er heerst.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 07 oktober 2017