Forks Over Knives

Soms zijn er van die documentaires die je aan het denken zetten over iets in je eigen leven en er af en toe in slagen om je gedrag te doen veranderen. An Inconvenient Truth deed dat met veel mensen en persoonlijk was Collapse een documentaire die veel indruk maakte en waar ik nog een tijd over nadacht. Forks over Knives is ook zo’n documentaire en is er eentje die je moet zien. Het onderwerp is het voedsel dat we eten en de mogelijk relatie met veel voorkomende ziektes als kanker en een hoog cholesterolgehalte.

Het stelt de vraag:
Zou je liever met een vork willen veranderen wat je eet of ervaar je liever het mes en operaties omdat je dat niet gedaan hebt?

Forks Over Knives review

Alhoewel de ontwikkelingen op veel gebieden heel erg snel gaan kan je je afvragen waarom we dan nog steeds zoveel ziektes hebben. Regisseur Lee Fulkerson stelt die vraag ook en wil probeert uit te vinden of we op een simpele manier gezonder kunnen worden: Veranderen wat we eten. Kan het eten van het juiste voedsel ziekte voorkomen of zelfs laten verdwijnen? Hij praat met Dr. T. Colin Campbell en Dr. Caldwell Esselstyn, die beide erg veel voedselonderzoek gedaan hebben. Hun conclusie is dat het eten van vlees en suiker één van de belangrijkste oorzaken is van de grote hoeveelheid ongezonde mensen. Hun verhalen klinken erg overtuigend, maar heeft het veranderen van je dieet echt zo’n groot effect? Om dat te bewijzen volgt deze documentaire een aantal patienten, waarvan sommige echt een hele verzameling medicijnen innemen, die vervolgens overstappen naar een dieet dat geheel gebaseerd is op planten. De resultaten zijn verbazingwekkend aangezien sommige patienten helemaal kunnen stoppen met hun medicatie.

Forks Over Knives review

Na deze documentaire gezien te hebben ben ik redelijk overtuigd dat deze twee wetenschappers gelijk hebben met hun ontdekking en de feiten die ze aandragen. Nu ben ik niet gestopt met het eten van vlees, maar het heeft wel een kleine impact gehad op m’n eetpatroon. Ik denk wat vaker na over wat ik eet. Wanneer een documentaire er in slaagt om dat te doen, dan is het een zeer effectieve. Eentje die je zou moeten kijken aangezien het je leven op een positieve manier kan verbeteren, simpelweg doordat je meer weet over wat je eet.

Score: 9

Deze recensie is afkomstig van Filmkijker en oorspronkelijk geplaatst op 30 januari 2012.
Voor meer recensies van Filmkijker kunt u hier terecht.

 • Cobie

  Fantastiche documentaire. Zoveel dat er met de paplepel ingegeven is, is helemaal niet correct. Heel veel dingen geleerd, en het komt logisch over. Ik ben erdoor veganistisch geworden. Niet vanwege de zielige dieren, maar gewoon egoistisch voor mijn eigen gezondheid. Als je toch met wat je eet, heel veel dingen kan helpen voorkomen en zelfs ziektes kan terugdraaien is het toch geen moeilijke keuze? Al doe je het maar een paar keer per week om te beginnen. Er is wel veel uit te zoeken, maar je merkt dat er een wereld voor je open ligt. En ik was verbaast dat het nog heeeeeerlijk kan zijn ook. Veel variatie, veel kleur en veel smaak. Koop wat leuike vegan kookboeken met plaatjes en je bent verkocht. Ik voel me beter, ben wat kilootjes kwijt, ben niet meer moe en voel me niet schuldig.

 • Trailer

  Ik zie alleen een trailer. Waar kan ik de documentaire bekijken?

  • Halbie

   Op Netflix sinds vandaag.

 • Dirk

  Als je na het zien van ‘Forks over knives’ nog niet helemaal overtuigd bent, lees dan eens ‘The China study’. Daar wordt dezelfde boodschap verteld, met extra wetenschappelijke onderbouwing.

 • Niek

  Kijk dan ook even naar een uitgebreide review van deze documentaire: http://rawfoodsos.com/2011/09/22/forks-over-knives-is-the-science-legit-a-review-and-critique/

  Een verhaal heeft altijd twee kanten en niet alles is wat het lijkt…

 • Pingback: Documentaires die je moet zien! - Eetfabriek()