Primetime!

van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 oktober op Holland Doc 24

In oktober vieren de publieke omroepen het zestigjarig bestaan van het medium televisie in Nederland. Afgelopen zomer vroeg Holland Doc 24 daarom acht gerenommeerde televisiemakers naar hun favoriete documentaire in zestig jaar tijd. Van 1 tot en met 7 oktober richt Holland Doc 24 de blik juist op het buitenland en kijkt welke rol televisie speelt in landen als Amerika, Italië en Afghanistan.

In de themaweek Primetime! zendt Holland Doc 24 onder andere de volgende documentaires uit:
In Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism (2004) een kijkje in de keuken van deze beruchte mediamagnaat. Rolde in juli nog de allerlaatste editie van zijn News of the World van de pers na een groot afluisterschandaal, met zijn Fox News Channel is hij nog altijd zeer succesvol. Met de slogan “Fair and Balanced” wilde Murdoch verandering brengen in het “grote aantal linkse media” in de VS. De zender is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de best bekeken nieuwszenders. De zelfverklaarde objectiviteit van Fox is echter zeer discutabel. Zo laat regisseur Robert Greenwald in zijn documentaire zien hoe het nieuws van de zender desgewenst wordt aangepast en politieke agenda’s een grote rol spelen.
In Italië vinden we nog een mediamagnaat met een dubbele agenda. Videocracy (2009) van Erik Gandini toont een dwarsdoorsnede van de ‘videocratie’ in Italië, een land waar minister-president Berlusconi zowel de media als de politiek volledig naar zijn hand zet. Daarbij is de sterrencultus in Italië groot. Alle Italiaanse meisjes lijken er van te dromen ‘veline’ te worden op de Italiaanse commerciële televisie. In schaarse lingerie gekleed, dansen de ‘velines’ met sexy draai- en zwaaibewegingen om de televisiegastheer heen en hun aanwezigheid garandeert hoge kijkcijfers. Enkele voormalige ‘velines’ voorzag Berlusconi van een politieke functie.
De presentatrices van ‘Kalam Nawaem’ vervullen een belangrijke maatschappelijke functie in het Midden-Oosten. Deze Satellite Queens (Bregtje van der Haak, VPRO, 2007) behandelen in hun talkshow, die miljoenen kijkers trekt, controversiële onderwerpen, van terrorisme tot masturbatie. Door hun openheid maken zij deze onderwerpen ook bespreekbaar buiten het scherm. Onder voorbehoud.
In een verdeeld Afghanistan, waar de Taliban zingen jarenlang verbood, doen in 2008 zo’n 4000 mensen auditie voor de Afghaanse versie van Pop Idols – waaronder zelfs enkele vrouwen. Uiteindelijk blijven er negen kandidaten over. Documentairemaker Havana Marking filmt voor Afghan Star (2008) niet alleen de gebeurtenissen rond de televisie-uitzendingen, maar gaat ook met deze negen deelnemers mee naar hun woonplaatsen, waar blijkt dat het land nog altijd onder de dreiging van de Taliban gebukt gaat.