Documentaires over Voedsel

TITEL

Als er één documentaire categorie tot veel commotie en reacties lijdt is het wel voedsel. Naast een primaire levensbehoefte komen er steeds meer schaduwkanten van onze voeding aan het licht. Wat ligt er nu op mijn bord? Is het wel duurzaam? Is het wel gezond? En hoeveel invloed hebben grote multinationals op ons voedsel en onze gezondheid? U vind hier een overzicht van documentaires over het produceren, consumeren en verspillen van voedsel.

Monsanto

Als er een bedrijf is die vaak voor veel commotie zorgt is het wel Monsanto. Monsanto is een Amerikaans multinationaal biotechnologisch bedrijf, dat producten voor de landbouw produceert. Het is een marktleidend bedrijf van genetisch gemodificeerde zaden en van de herbicide glyfosaat, die het op de markt brengt onder de naam ‘Roundup’. Monsanto was een pionier in het toepassen van het businessmodel van de biotechnologische industrie op de landbouw. Het patenteren van zaden wordt door tegenstanders bekritiseerd als “biopiraterij” en wordt door hen als een gevaar voor de biodiversiteit beschouwd. Door haar invloedrijke betrokkenheid als multinational, is Monsanto het middelpunt geworden van kritiek op het gebruik van gentechnologie in de landbouw.

Obesitas / Overgewicht

Obesitas, of overgewicht, is een conditie van het lichaam waarbij de natuurlijke energiereserve van een mens of zoogdier, die in vet wordt opgeslagen, gebruikelijke niveaus ver overschrijdt tot aan het punt waarbij de gezondheid in het geding komt. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen. In 2008 had meer dan de helft van de volwassen bevolking in de Europese Unie overgewicht of obesitas. Gemiddeld was 15,5% van de bevolking obees (BMI van meer dan 30 kg/m2). Voor de meeste Europese landen, waaronder Nederland, was dit meer dan een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van 1988.