Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)

Zembla: Glyfosaat, omstreden gif

In deze Zembla Internationaal documentaire wordt het gevaar van het meestgebruikte onkruidgif glyfosaat (beter bekend als Roundup) op onze akkers onderzocht. Internationale wetenschappers voeren een fel debat over het massale gebruik en de gevaren van het onkruidgif glyfosaat. Volgens de Europese instanties BFR en EFSA, die momenteel de toelating van glyfosaat herbeoordelen, is het gebruik van het middel veilig.

Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend. Het gif komt in kleine concentraties ook bij mensen terecht via de lucht en ons eten. Ook in Nederland wordt glyfosaat in grote hoeveelheden over de akkers en tuinen gesproeid, onder meer onder de naam Roundup (Monsanto).

In 2011 werd in de Kamer een motie aangenomen met een verbod op glyfosaat op bestrating. Dat zou per 1 maart ingaan. Maar vorige week moest staatssecretaris Dijksma daarop terugkomen. Door juridische problemen loopt de maatregel verdere vertraging op. Voor een verbod in de landbouw is geen Kamermeerderheid gehaald. Dus het gebruik van het onkruidgif op de akkers blijft voorlopig toegestaan. Zembla Internationaal onderzoekt het gevaar van het meestgebruikte onkruidgif op onze akkers[tab:Docu] [tab:Versie2] [tab:Trailer]

[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 29 februari 2016