Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (38 votes cast)

Vietnam in HD

Vietnam in HD is een 6-delige Amerikaanse documentaire series die begin november 2011 werd uitgezonden op de History Channel in Amerika. Vietnam in HD is van dezelfde producent als de documentaire serie WWII in HD. De serie richt zich op de ervaringen van een dertiental Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog. De dertien Amerikanen vertellen hun verhalen over wat ze mee gemaakt hebben in Vietnam gecombineerd met vele nieuwe gevonden videobeelden. Het verhaal wordt verteld door Michael C. Hall die sommige waarschijnlijk wel herkennen als Dexter.

Door de jaren heen zijn er net zoals over de Tweede Wereldoorlog tal van documentaires verschenen, en anders dan bij WW2 documentaires waren deze vanaf het begin af aan al in kleur en in goeie kwaliteit. Maar duidelijk is te zien dat de makers van deze documentaire ruim de tijd hebben genomen om nieuwe bijzondere videobeelden te vinden. En net zoals we bij WW2 Apocalypse zijn dit in veel gevallen bloederiger en meer intense beelden dan we gewend zijn.

De eerste vier delen zijn te bekijken in 720p kwaliteit, de laatste twee helaas niet.


Sorry, deze video is niet (meer) beschikbaar
[pureHTML]
[/pureHTML]


Trailer

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 12 december 2011
 • Jan van Vliet

  Uitstekende site, documentaires zijn ontzettend goed. Ga zo door jongens! De groetjes uit Pamplona, Sanje

 • David

  mooi gemaakt maar de informatie is incompleet. je merkt wel dat de documentaire door amerikanen zelf is gemaakt. ik zit nu in de eerste 15 min van deel 1 en zo claimen ze dat USS maddox is aangevallen met door vietnam wat onzin is. verder vertellen ze niet dat de vietcong vooral nationalistisch waren etc. beetje jammer dit.

  • ebos

   History is written the victor.

 • Fw.Ecke

  David, check: http://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_of_Tonkin_Incident

  Zo ken ik de geschiedenis tenminste ook, en de waarheid is toch meestal het eerste slachtoffer.
  De docu’s gaan over de beleving van de oorlog door de 13 overlevende, luister daar nu eens na en doe er je voordeel mee.

  Indrukwekkend genoeg voor mij op alle 6 delen achter elkaar te kijken!

  • David

   nah, weetje wat het is. Ik studeer geschiedenis op het moment en je leert dan op een zo objectief mogelijke manier naar dit soort onderwerpen te kijken. Ja, ik begrijp dat het vooral om de soldaten zelf gaat en hun verhalen. Maar de achtergrond informatie die ze (de documakers) daarbij geven hoeft niet zo politiek gekleurd te zijn. zoals ik al zei, de docu zelf is erg mooi gemaakt.

   • Eeuwe

    Je moet ook niet vergeten dat documentaires niet objectief hoeven te zijn, en in de meeste gevallen ook niet zijn. En zelfs als ze beweren objectief te zijn is dit natuurlijk altijd nog maar de vraag…

    Vooral bij dit soort documentaires moet je er denk ik gewoon altijd van uit gaan dat het gemaakt wordt aan vanuit een bepaalde invalshoek, in dit geval overduidelijk de Amerikaanse kant.

    Daarnaast beweren ze ook nergens het hele verhaal te vertellen of alle kanten te belichten..

 • Richard

  Must see voor iedereen. Hoe incompleet & gefocussed op een handvol mensen ook.

  • Docufan

   Zo een documentaire kan ook nooit compleet zijn en beide kanten belichten en in zijn geheel objectief blijven. Zeker een aanrader en erg mooi gedaan.

 • John

  Wat een ziekmakende en racistische propaganda.

  Elke Amerikaanse dood wordt uitvergroot als een tragedie maar bijna geen enkele aandacht voor de prijs die deze Amerikaanse invasie de vietnamese burgers heeft gekost. Het aantal dode amerikaanse soldaten wordt steeds in beeld gebracht, hier een aantal statistieken die worden weggelaten:

  Schatting gedode Zuid vietnamese soldaten: 216,000 – 316,000
  Schatting gedode Noord Vietnamese soldaten: 1,011,000

  Geschatte vietnamese burgerdoden: 486,000 – 1,200,000

  Ook geen enkele melding van de slachting in My Lai, waar Amerikaanse soldaten een heel dorp (meer dan 500 burgers) afslachten.

  Slechts 2 seconden in tekst komt het feit voorbij dat de Amerikanen meer Explosieven op Cambodia hebben afgeworpen dan ze in de hele 2e wereldoorlog hebben gedaan. Cambodia is daarme het meest intensief gebombardeerde land ter wereld.

  Afbeelding locaties bombardementen op Cambodia:
  http://tiny.cc/up5fw

  Voor zover officieel bekend aantal tonnen afgeworpen explosieven:
  Cambodia: 2,756,941 Ton
  2e wereld oorlog: +/- 2,000,000 Ton

  Geschatte cambodiaanse burgerdoden: 150,000 – 500,000

 • Pacifier

  Het zou die Yanken wel eens sieren als ze in zo’n documentaire meer nadruk zouden leggen op de vraag: Wat hebben we daar in godsnaam eigenlijk gedaan? In plaats van weer zo’n populistische docu op touw zetten waar heel bekend Amerika lekker aan mee doet.

  Beetje zelfreflectie is ze daar aan de andere kant van de plas totaal onbekend. Maar goed, ik heb altijd geleerd van de geschiedenis dat we moeten leren om niet in herhaling te vallen. Blijkbaar heeft heel Irak-oorlog gezint Amerika de Vietnamoorlog nog eens bekeken en gedacht, dat is zeker voor herhaling vatbaar.

 • Fw.Ecke

  Pacifier & John

  Kijk eerst eens de hele documantaire…

  Als dit gaan aanklacht tegen de zinloosheid van dit conflict is weet ik het ook niet meer.
  Ook de anti war movement is een rode draad door de hele documantaire… Dus hoezo populistisch?
  Het is natuurlijk ook wel de bedoeling dat je zelf nadenkt en je eigen conclusies trekt, maar wijs mij aan waar in deze docu de vietnamoorlog positief tov de USA wordt weggezet…

  Want ik heb dat dan even gemist denk ik…

  Mvg

 • Lordwaus

  Inderdaad jammer van wat hier eerder ook al is gezegd. Behoorlijk politiek gekleurd in het voordeel van de Amerikanen.

  Aan de andere kant, de meeste weldenkende mensen weten wel hoe de vork in de steel zit. Het zijn dan voornamelijk de beelden die ik op prijs stel.

 • Peter

  Prachtige documentaire! Heb nu een veel duidelijker beeld van deze oorlog. Het enige wat me opviel was dat het bloedbad in My Lai niet voorbij kwam. Klein minpuntje dus, maar verder een absolute aanrader.

 • Pacifier

  Fw Ecke,

  Ik heb juist de hele docu gekeken alvorens ik hier mijn berichtje achter liet, en ook jouw reactie doet mij niet van mening veranderen. Zoals al meerdere malen aangegeven komt bijvoorbeeld My Lai en talloze andere slachtpartijen niet in de docu voor. En ik hamerde juist op zelfreflectie, stukje feedback over wat de leerpunten zijn.

  Misschien wat voor de huidige en komende generatie Amerikanen om over na te denken. Ik heb niemand, exclusief de protestanten, horen zeggen: “we zaten ongelofelijk fout om ons daarmee te gaan lopen bemoeien en het heeft ons en het Vietnamese volk alleen maar ellende opgeleverd, ik hoopte dat we na Vietnam niet nog eens van dat soort stomme fouten maken”. Of iets soortgelijks. Kijk nu eens vanuit zo’n oorlog naar hetgeen wat zich daarna (tot nu aan toe) heeft afgespeeld. Zijn we wijzer geworden na alle ellende? Ik denk het niet, en dat is precies de reden waarom Amerikanen ook nooit zo’n kritische documentaire over zichzelf kunnen maken.

  En als jij niet ziet hoe typisch Amerikaans deze docu in elkaar gestoken is dan raad ik juist jou aan om de hele documentaire te kijken en vooral ook te luisteren.

  Met vriendelijke groeten

  • Tomas

   Ik denk dat deze documentaire, gemaakt met verzameld materiaal, is gemaakt om niet op de tenen van de veteranen te stappen. Die mensen hebben een deel van het materiaal geleverd en ze wilde niet dat zij daarna woest waren hierover, aangezien de meeste veteranen nog leven.

   Verder geeft het wel alle gruwelijkheden weer, zonder dus de veteranen zwart te maken… Ze hebben het wel kort over waarom burgers slachtoffer werden. Als je moet kiezen tussen een burger dood of je vrienden dood, ga je sneller voor de burger. Dit is inderdaad een minpuntje van de docu. Maar het is wel te begrijpen.

 • Joel

  Geweldige documentaire,erg leerzaam voor een jongen van 17.
  Dit gaat me zeker helpen met mijn examen geschiedenis

 • Stefke

  Pacifier, wat een zure azijnpisser ben jij zeg.

  • Berg

   Mooi woord dat ‘azijnpisser’ 😀

 • Lucas W

  Wederom een prachtige documentaire op documentairenet.nl.
  De Vietnamoorlog is altijd een zeer omstreden oorlog geweest waar men tot op de dag van vandaag liever niet over spreekt. Hierdoor is er helaas veel minder bekend over deze oorlog dan bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog.
  Dit terwijl de Vietnamoorlog de eerste oorlog was die je ‘live’ op de televisie kon meevolgen.
  Ik ben dan ook erg blij dat ik deze Docu gezien heb.
  Vele beelden en verhalen van veteranen die ik nog nooit gezien of gehoord heb.
  Een unieke ervaring dus die ik iedereen kan aanraden die zich in Geschiedenis interesseerd.
  Ondanks het feit dat deze docu wellicht pro-Amerikaans is en niet alle feiten van de oorlog aan bod komen, is het toch een eerste stap naar meer bekendheid van de Vietnamoorlog.
  Ik hoop dat het andere documentairemakers aanzet tot het maken van nieuwe docu’s over de Vietnamoorlog, zodat alle kanten en onderwerpen van de oorlog een gezicht kunnen krijgen en waardevolle informatie behouden blijft.

 • anne

  ze blijven amerikanen richten oorlogen aan en dan laten ze zien hoe eervol en geweldig zij de wereld beter hebben gemaakt en geschiedenis herhaalt zich kijk nu naar iraq en afganistan

 • Rima

  Deze documentaire was echt super handig en leerzaam! Ik ben meer over de Vietnam
  Oorlog te weten gekomen. Hopelijk ben ik nu ook wat beter geïnformeerd voor mijn eindexamen geschiedenis!

 • paul

  de nederlandse actsies in indie worden nog steeds opgerakeld dat onze soldaten zulke
  schurken waren de vietnamoorlog wordt in nederland door de meeste mensen nog steeds
  verheerlijkt van onze amerikaanse heldhaftige bevrijders en de meeste nederlanders staan
  nog steeds achter al deze amerikaanse regeringen ik heb de slagvelden bezocht in vietnam
  cambodja en laos en heb gezien wat onze yankeevrienden daar hebben aangericht en toch
  nog een flink pak slaag hebben gehad van dit kleine maar zeer dappere volk
  als de nederlanders deze wereldveroveraars blijven aanbidden dan blijven zij een kortzichtig
  en bekrompen klootjesvolk

  paul uit thailand

 • Bon ce poste va atterrir sur un site internet
  perso