Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (23 votes cast)

Tony, een observatie in het Pieter Baan centrum

Veelpleger Tony komt na zijn zoveelste gewelddadige overval terecht in het Pieter Baan Centrum. Gedurende zeven weken trekt er een stoet aan gedragsonderzoekers aan hem voorbij. Zij moeten uiteindelijk tot een eensluidende conclusie komen om vervolgens de rechter te adviseren: wel of niet toerekeningsvatbaar; wel of geen tbs.

Het Pieter Baan Centrum is een huis van bewaring met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het is een onafhankelijk onderzoek dat plaatsvindt in opdracht van het Ministerie van Justitie.In een proces van zeven weken wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de verdachte, het eventueel aanwezig zijn van een stoornis en/of een psychische ziekte en of deze in verband kan worden gebracht met het delict. Bestaat er kans op herhaling? Ten slotte brengt het Pieter Baan Centrum advies uit. Moet er een tbs-maatregel worden geadviseerd?

Regisseur Ditteke Mensink, cameraman Gregor Meerman en geluidsman Tim van Peppen volgen de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog, de forensisch milieuonderzoeker, het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en de delicten waarvan hij verdacht wordt. Ook de kijker krijgt de vraag voorgelegd of de verdachte toerekeningsvatbaar was tijdens zijn delict.


[tab:Docu] [tab:Trailer]       
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 28 oktober 2011
 • Martijn

  Erg goede documentaire absoluut 5 sterren, een must see. Het probleen is alleen we kijken naar een potret naar een man die vecht voor een positieve uitslag met een camera opzich gericht. Had het pieterbaancentrum en de filmploeg hem niet moeten beschermen naast de straf kent iedereen nu zijn verhaal met alle nadelen vandien. Daarnaast is de uitslag zo dat tony eigenlijk helemaal niets kan besluiten laat staan of hij de vraag vind je het goed dat we je filmen nooit onderbouwt had kunnen beantwoorden. Een camera op je gericht heeft invloed hoe je je uit en als het invloed heeft op je straf vind ik dat het pieter baan centrum dit moeten weigeren om de crimineel met een laag iq te beschermen. Het is een hele goede documentaire de makers en het pieterbaancentrum gaan naar mijn mening over lijken voor wat aandacht net zoals tony, want natuurlijk heeft dit invloed op zijn straf want een camera heeft invloed op het gene wat je zegt. Als ik der rechter was zou ik een nieuw onderzoek eisen.

  • Frits

   Een enorm boeiende documentaire, wat een moeilijke keuze om te maken voor die psychologen. Wel duidelijk dat de conclusie waar ze op uitkwamen rijmt met de persoon, gezien zijn delicten en gedrag. Maar wat vind ik het sneu voor die man, slachtoffer van omstandigheden. Maar goed dat hij nu geen anderen slachtoffer kan maken van zijn omstandigheden.

   Ik neem aan dat hij niet in al zijn gesprekken is gefilmd, en dat daarom een nieuw onderzoek niet nodig is.

 • Tony is een (eind) Baas!!

 • Ed

  Waardevolle documentaire voor mensen die geïnteresseerd zijn in het functioneren van het Pieter Baan Centrum, het proces waarin een observant terecht komt en het toewerken naar het doel; `de uitspraak´, is fascinerend. Ook voor de algemene documentaire-kijker is deze registratie een must-watch, schitterende opbouw en boeit tot het einde. Daar gaat het uiteindelijk om in mijn beleving in een documentaire:

  informeren en intrigeren!

 • Sanius

  Het is inderdaad erg fascinerend om een dergelijk proces te volgen al ben ik altijd van mening dat het lastig is om op basis van zo’n onderzoek een gedegen advies te geven. De psychologen zijn afhankelijk van de observandus waardoor nooit een objectief oordeel/advies gegeven kan worden. Dit zou werkelijk alleen mogelijk zijn wanneer een derde hem zijn hele leven zou hebben gevolgd. Strict onmogelijk en totaal onrealistisch maar ik ben van mening dat dat de ware manier is om tot een degelijke conclusie te komen.

  Het uiteindelijke advies had echter ook gegeven kunnen worden als alleen al werd gekeken naar zijn strafverleden. Hieruit blijkt duidelijk dat hij niet past in deze maatschappij, zij het vanwege zijn verleden, thuissituatie, opvoeding, omgeving etc. Waarschijnlijk is hij onherstelbaar stuk en zal TBS niets opleveren. Ik zie alleen geen alternatief.

 • R.de Lang

  Tony heeft een aardige babbel, maar hij babbelt te veel!..te veel!
  Hij ziet er verzorgt uit, doet wat die moet doen in de instelling ( want dat weet die wel, als je al van tienen jaar al met justitie te maken heeft gehad ).
  Hij wil bvb geen TBS, maar hij werkt wel mee met een psychiatrische onderzoek ( beetje dom is dat, want als je niet mee werkt aan een psychiatrische onderzoek, kunnen ze je ook geen TBS oplegging naar mijn mening!? ), hij denkt “volgens mij”, dat die daardoor de dans kan ontspringen , maar niks is minder waar, juist het tegenover gestelde ( met uitzonderingen daar gelaten ), mijn mening is dus “werk nooit!, maar dan ook nooit! mee met een psychiatrische onderzoek”, tenzij je dat zelf wil natuurlijk, maar een beetje goeie advocaat/e zal je dat afraden.
  En TBS zal ook niets opleveren, maar de maatschappij dat zijn wij, en zo te zien!? willen wij ( met uitzondering van mij ) dat TBS toegepast wordt.

  • marcel

   ja ,dat is heel dom geweest van m!!

 • Jaqueline met de Snor

  Tony is eigenlijk een hele goeie jongen, alleen de media die maakt hem zwart!

 • HAI

  Zeer boeiende docu. Van begin to eind. Machteloosheid straalt er echter vanaf, Draaideur crimineel pur sang, en m.i. niemand die aan deze situatie is kan of gaat veranderen.

 • D.

  Zoals Sanius al zei die TBS gaat hoogst waarschijnlijk niet helpen. Deze man kan en kent geen andere manier van leven. Buiten kijf staat wel dat het een triest geval is. Vanaf kinds af aan de nodige stimulans gemist, onschuld op jonge leeftijd aangetast, IQ wat niet hoog is ( aanleg maar ook het ontbreken van (juiste) stimulans) , cliché maar foute “vrienden” etc. etc. Tony zal heel moeilijk te veranderen zijn. Hij is nu eenmaal wie hij is. Vreselijk zonde van zo’n jongen. Maar als we heel eerlijk zijn…..hoe vaak moeten dit soort criminelen een kans krijgen..? Tony heeft toch best veel kansen gehad en laten we eerlijk zijn…We willen iemand als Tony toch niet tegenkomen bij het Kruidvat..?!

 • Annie

  Ik vind het heel moeilijk en hard om te zien dat het leven van zon jongen, toen hij vroeger klein was, eigenlijk kapot gemaakt word. Zijn ouders waren er bijna niet voor hem en heeft daarom ook geen goed voorbeeld gekregen. hij werd zelf misbruikt.

  Kan hij er dan echt wat aan doen dat hij zo is geworden , of is hij zo gemaakt door andere mensen om zich heen.

  denk daar maar eens over na !

  • marcel

   wat bedoel je annie? ik heb ook een beetje de zelfde achtergrond als tony ben niet misbruikt,el verslaafd geraakt aan de drank en coke, maar heb er niet voor gekozen om mensen pijn te doen om mijn doel te berijken om geld te krijgen of status

 • hendrik kuiper

  toevallig weet ik dat hij voor de 3e keer in het pbc is geweest.
  in 2003 heb ik er samen met hem 7 weken gezeten, en toen was hij er al voor de 2e keer.
  toen ook voor overvallen ze hebben 2 keer geen advies uitgebracht bij hem 3e keer dus wel
  hij is nog en keer uit het hvb in groningen onsnapt goeie jongen deze tony
  hij mag dan wel een overvaller zijn maar dat wil niet zeggen dat ie gek is!
  tbs kan alleen gegeven worden als je egt een stoornis hebt.
  je kan ook gewoon en slecht mens zijn !

 • Anoniem

  Prachtige documentaire. Voor mij als psycholoog in opleiding veel herkenbare, maar ook veel verrassende elementen. Heel fijn dat er zo veel openheid gegeven wordt, ook al lijkt het me ethisch gezien wel moeilijk om zo’n proces te filmen.

  Echt, erg mooi en goed gedaan.

 • marcel

  een heel mooie documantaire, ik denk dat de medewerkers een heel goed beeld hebben geschetst van hoe zijn persoonliikheid echt is hij is een sociopaat die mensen gebruikt om zijn doel te berijken af en toe laat ie iets van emphatie zien ,maar dat is toch meer berekenend]dan spontaan , hoop dat ie wel goed terecht komt na zijn tbs!, o ja ik vond die psychologe wel irritantt

 • sjaak

  ahahha je tony gekke man

 • bvo

  Die psychologe is irritant idd, en is traag van begrip, al vind ze zichzelf de wijste persoon op aarde zo lijkt het. Prachtige documentaire verder, aangrijpend.

 • Youssef

  tony zit momenteel in de P.I vught en moet nog 2 jaar en dan wordt hij behandelt in de tbs kliniek dat heeft hij gezegt bij ´´ BUCH IN DE BAJES´´ 2e deel aflevering 2.

 • wim

  Wat staan die psychologe ver van de werkelijkheid. Het nooit hebben meegemaakt, het vreemt vinden dat tony een ”knuffel” wil… Dat is de basis van een ontspoort leven tegen over de maatschappij. Gebrek aan geborgenheid in je jeugt, kinder tijd. Het gemis van die knuffel daar begint alles……….

  Het is zo duidelijk hoe en waarom tony is geworden wie hij is gezien zijn opgroeiende verleden. Het is altijd zoeken naar problemen met die psychologe, ze zoeken niet naar een oplossing..!!

 • Anoniem

  Zolang wij een wereld aanvaarden waarin de rijkdommen zo weinig sociaal verdeeld zijn, zullen er steeds weer Tony’s opgroeien in een onveilige omgeving. Eigenlijk weet je precies in welke buurten veel kinderen kansarm zijn. En precies daar zou je de kansen moeten vergroten om echt structureel iets te doen tegen criminaliteit.