Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.4/5 (11 votes cast)

Tegenlicht: De slag om ons drinkwater

Toegang tot water is van cruciaal belang voor Nestlé. Hoe duurzaam is het om water in flessen te stoppen? Een ding is zeker: het is winstgevend. Is drinkwater een levensbehoefte of een levensmiddel? Nestlé stelt dat haar missie is iedereen ter wereld van schoon drinkwater te voorzien. Maar dan wel uit een flesje van Nestlé, zo lijkt het. Drinkwater: een levensbehoefte of levensmiddel?

Nestlé is ’s werelds grootste voedselbedrijf en bedrijfsvoorzitter Peter Brabeck laat er geen twijfel over bestaan: toegang tot water is van cruciaal belang voor Nestlé. Dat is het ook voor mensen. De multinational zegt daarom te streven naar duurzame toegang tot water voor mens, milieu en het bedrijf. Maar hoe duurzaam is het om water in flessen te stoppen?

Een ding is zeker: het is winstgevend. In de VS betaalt Nestlé, of een van haar dochterondernemingen, vaak niet meer dan tien dollar voor een trucklading van 30.000 liter opgepompt grondwater. Nadat het in een fabriek in een flesje is gestopt, is zo’n zelfde lading 5.000 keer zoveel waard: een verbijsterende $50.000.

In deze documentaire van Urs Schnell (originele titel: Bottled Life: Nestle’s Business with Water) zien we hoe met uitgekiende marketingtechnieken consumenten wereldwijd worden verteld dat water uit de kraan ongezond is. In landen waar die claim inderdaad hout snijdt betekent de opbouw van een infrastructuur van water in flesjes vaak de doodsteek voor de toch al ondermaatse publieke waterleverantie. Bottled Life laat zien dat de mooie woorden van Nestlé voorzitter Brabeck vooral moeten worden gezien in termen van winstgevendheid.

Deze documentaire van Tegenlicht werd oorspronkelijk uitgezonden op 09-09-2013. Meer Documentaires van Tegenlicht kunt u hier vinden. Deze documentaire is te zien t/m 19 september 2013.


[tab:Docu]

Het is niet meer nodig om een probleem met deze documentaire te melden, hiervan is al een melding gemaakt. We zijn hard op zoek naar een vervanging.docu niet beschikbaarU kunt nog wel de trailer bekijken:

[tab:Trailer]

[tab:END]

Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 12 september 2013