Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Tegenlicht – Race naar de ruimte

Na de wedloop wie er als eerste op de maan zou wandelen lijkt er nu een nieuwe ruimte wedloop te ontstaan. Het gaat dit keer niet tussen Amerika en Rusland, maar talloze partijen koesteren grote ambities om de ruimte te verkennen voor toerisme, transport en grondstoffen. Het is een race waarbij langzaam maar zeker de noodzaak van heldere spelregels voor het betreden en gebruik van die ruimte duidelijk wordt.

Of je nu de nationale vlag van China, Tsjechië of Israël wilt planten of grondstoffen wilt winnen. Of je bedrijf Deep Space Industries of Planetary Resources is of dat je Elon Musk dan wel Richard Branson heet. Landen hebben strategische en politieke belangen, bedrijven hebben commerciële belangen en steeds meer vermogende avonturiers willen op ruimteontdekkingsreis. Tot nu toe is de ‘Space Treaty’ uit 1967 als uitgangspunt genomen voor het ‘ruimterecht’, maar die zijn totaal verouderd.

De massale en onomkeerbare wedloop die nu voor de ruimte in de startblokken staat, schreeuwt om nieuwe en voor iedere betrokkene heldere wetgeving. Frans von der Dunk is professor Space Law aan de University of Nebraska en heeft het eerste handboek voor de ruimte geschreven. Hij hoopt hiermee het eerste echte standaardwerk voor de nieuwe ruimtewetgeving te hebben geschreven.[tab:Docu] [tab:Mirror 1] [tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 14 december 2015