Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (3 votes cast)

Tegenlicht: De slimme staat

Technologiebedrijven als Google, Apple, Microsoft en zelf onze Nederlandse ‘trots’ Philips worden, of werden, vaak gezien als vooruitstrevende bedrijven die de nieuwste technologie ontwikkeld, maar klopt dat wel?

Wat zou de iPhone waard zijn zonder internet, gps en touchscreen technologie? Al deze onderdelen hebben hun oorsprong niet bij Apple maar bij onderzoeksinstituten, universiteiten en door de overheid gesubsidieerde bedrijven. VPRO Tegenlicht onderzoekt waar nieuwe technologieën, van medicijnen tot technische snufjes, precies vandaan komen, wie voor de ontwikkeling betaalt en wie eraan verdient.

De Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato onderzocht de herkomst van nieuwe technologie en kwam erachter dat de overheid meer invloed heeft dan we denken. Ook zien we in de documentaire hoe in Denenmarken de overheid zelfs een erg grote rol speelt in innovatie; De Deense overheid is rechtstreeks durfinvesteerder in nieuwe technologie. Niet alleen de kosten komen zo bij de overheid terecht, maar ook de winsten zoals in het geval van Universal Robots, fabrikant van slimme robotarmen, die voor honderden miljoenen werd verkocht. Kent Denemarken het ideale systeem om technologische ontwikkeling te versnellen of gaan we zo weer de kant op van logge staatsbedrijven?[tab:Docu] [tab:Tegenlicht Kort] Dit is een korte, 15 minuten durende, variant van de Tegenlicht documentaire ‘De slimme staat’

[tab:Trailer]
GEEN TRAILER BESCHIKBAAR
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 29 oktober 2015