Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

See no evil

In de documentaire See No Evil blikken drie bejaarde apen terug op hun leven. Het leven van de beroemde apen Cheeta, Kanzi en Knuckles stonden in het teken van de nieuwsgierigheid van de wetenschap, de mens en amusement. Wat heeft de mens geleerd van deze apen?
De start van de documentaire zet direct de toon. Een ingekooide mensaap kijkt met een dwalende blik omhoog naar de vrije natuur, waar hij eigenlijk thuishoort. Maar te midden van de gewone chimpansees zouden deze drie beroemde apen nooit kunnen overleven.

Cheeta is veruit de oudste nog levende chimpansee. Deze mensaap speelde de hoofdrol in de tarzan films uit de jaren veertig. In de documentaire zien we hoe Cheeta zijn waarschijnlijk 80e verjaardag viert en hoe kijkt naar zijn eigen Tarzan films. Hoe kan dit? Normaal gesproken wordt een chimpansee niet ouder dan 60 jaar. Volgens Journalist R.D. Rosen is het één grote leugen en is Cheeta geboren in de jaren ’60 en heeft dus nooit in de tarzan films gespeeld.
Knuckles was in de jaren zestig proefpersoon bij ruimtevaartexperimenten. Hij heeft hersenbeschadiging opgelopen en kan nauwelijks nog lopen. De beelden zijn zeer aangrijpend en laten op een tragische wijze de eenzaamheid zien waarin deze mensaap leeft.
De chimpansee Kanzi is aangeleerd om Engelse woorden in gebarentaal en middels pictogrammen te gebruiken. Een chimpansee kan nooit echt spreken omdat daar het strottenhoofd niet geschikt voor is. In tegenstelling tot Cheeta heeft Kanzi wel het grootste deel van zijn leven in een groep geleefd. Gebruikt Kanzi de menselijke taal of is hem alleen maar een kunstje geleerd door commando’s uit zijn hoofd te kennen, vergelijkbaar met een hond.

In de documentaire See No Evil staat de vraag centraal: Wat kan de mensheid leren van deze drie beroemde mensapen?


Deze documentaire van 2Doc werd oorspronkelijk uitgezonden op 17-12-2014. Meer Documentaires van 2Doc kunt u hier vinden..


[tab:Docu] [tab:Mirro] [tab:Trailer]
GEEN TRAILER BESCHIKBAAR
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 08 juli 2016