Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (133 votes cast)

Panopticon – de docu over jouw privacy

Heb jij ook ‘niks te verbergen’? Dan ben je een van de velen. Maar de controledrang op jouw leven neemt toe en privacy neemt af. Hoe staat privacy dan onder druk, waarom is Nederland privacyonvriendelijk, en hoe ga jij concreet in jouw leven de gevolgen merken?

Begin 2011 las filmmaker Peter Vlemmix een bericht over mobiele naakt-scanners in Nederlandse steden. Voor hem het zoveelste bericht over de aantasting van privacy, en het moment dat hij daar een film over wilde gaan maken. Echter, filmen kost geld, en budget was er nauwelijks. Maar door de geweldige belangeloze inzet van crewleden en een aantal sponsors, is het stapje voor stapje gelukt om de docu verder te ontwikkelen. Nu is hij af.

Met onder andere internet journalist Alexander Klöpping die we kennen van De Wereld Draait Door en Inez Weski de bekende strafpleiter. De documentaire is zowel via Vimeo, Youtube en Uitzending gemist te bekijken. Bij deze laatste is de documentaire wel iets ingekort en duurt hij 44 minuten in plaats van 57.


[tab:Youtube NL]

[tab:Youtube EN]

Highest rated and most viewed Dutch documentary of last year. A free documentary about the rise of the surveillance state by Peter Vlemmix. Synopsis: Control on our daily lives increases and privacy is disappearing. How is this exactly happening and in which way will it effect all our lives?

[tab:Uitzendinggemist] [tab:Vimeo]

[tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 29 oktober 2012
 • Ralf

  Er is in hier wel een organisatie wat heet Vrijbit. Ik weet niet of dat nog actief is.
  Goeie docu btw, 5/5 thanks !

 • matthijs

  mooie docu!!

 • andre

  Mijn gegevens graag nog niet gebruiken voor een Anti Control Organisation, maar goeie docu!
  Ik heb geen ov chipcard, airmiles pas, twitter, facebook account,webcam maar wel een computer, smartfoon, auto, pinpas enz. ik voel me nu al bespied ! Be Aware is het devies.
  Ga zo door met info over nieuwe technologieen en de toepassingen. Wie weet komt er een vervolg.

 • dtcl

  mooie docu ,denk er hetzelfde over ,wat mij het belangrijkste lijkt is de keuze om nee te kunnen zeggen. wat duidelijk is ,is hoe de wereld werkt. en welke kant het op gaat.
  als technologie de ontwikkeling blijft volgen waarop “winst geving” de norm word ,
  word het duidelijk dat de prijs ervoor te hoog is. als het geen gevangen systeem is ,probeer er maar eens uit te komen.een gouden kooi blijft een kooi

 • T

  goeie docu, had er nog nooit zo bij stil gestaan maar wat hier wordt verteld is echt bizzar

 • Kijker

  Prima docu. Maar met teksten als “overheden zullen je altijd willen controleren en aan je willen verdienen” maak je ontzettend scherpe aantijgingen die niet terecht hoeven te zijn. De grap is dat je (de filmmaker in dit geval) nu op een niet-transparante en ongefundeerde manier bezig bent mensen (het publiek) angst in te boezemen, terwijl 5 minuten daarvoor wordt gezegd hoe dergelijke angstzaaiing een perfecte tool is om mensen te controleren.

  • Baz

   Volgens mij word het tijd dat je je hoofd eens uit het zand haalt en rondkijkt, camera’s op alle straathoeken, DNA en vingerafdrukken op je paspoort en er is net 10% pensioen van ons gestolen en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan over onze roverheid, als de dag komt dat het elitaire tuig wat zich onze regering noemt het goed met ons voorheeft vreet ik mijn schoen op.

   Maar blijf jij het maar fijn bagatelliseren ambtenaartje.

 • Anoniem

  documentaire om mensen wakker te schudden is goed maar niet genoeg. Er zou wat aan gedaan moeten worden.

 • Rick

  Alert zijn op je privacy is goed. Maar deze docu belicht helaas een enkele zijde. Wat is de positieve kant van dataopslag? Dat de daders van het kopschopfilmpje zijn gepakt onder andere..(de werking van social media, niemand op Facebook is nog onzichtbaar)… Hoe dan ook, het is niet te zeggen dat het enkel en alleen slecht is dat de overheid je persoonlijke data bewaard om bepaalde ‘gegronde’ redenen.

  Technologie streeft ons bewustzijn voorbij, daar gaat het om. Dat is het gevaar, maar is tevens ook inherent aan ontwikkeling. Denk alleen al eens aan de ontwikkeling van nanotechnologie.

  • Baz

   Dat is zeker waar maar waar ik me dan zorgen om maak is het feit dat macht corrumpeert en er in de geschiedenis niet per se op een manier van registraties gebruik is gemaakt die de bevolking ten goede komen. Denk aan de deportatie van joden nergens zo zorgvuldig uitgevoerd als in Nederland want wij hadden perfect geregistreerd waar al die joden woonden( http://www.verzetsmuseum.org/binaries/museum/topstukken/stippenkaart_1633.jpg)

   JFK waarschuwde al voor het indammen van vrijheden onder het valse argument van veiligheid die camera’s hielden immers de kopschoppers niet tegen en het feit dat ze gepakt zijn doet niets af van het maatschappelijke probleem wat deze jongens tot hun daad bracht.

   Ik sluit af met een citaat van Edgar Allen Poe ; The nose of a mob is its imagination. By this, at any time, it can be quietly led

 • Larz

  Heb jij gordijnen voor je ramen? Wat een super uitspraak!

 • Stardust

  wie is die rapper/poeet rond 30 min ?

  • Anoniem

   Typhoon

 • Beste Peter,

  De documentaire bekeken en niets is ons vreemd. Het is al heel lang geleden opgetekend en voorzegd in de Bijbel in Gods Woord, dat dit zou gaan gebeuren. Leest u Openbaring 13 maar eens. Een ieder die niet gelooft in de Here Jezus Christus, zal worden verleid door de antichrist, de duivel zelf, die de wereld bestuurt en regeert en zal straks niet kunnen kopen of verkopen als hij het merkteken ( chip) niet op voorhoofd of hand heeft, die alle gegevens heeft en die het niet heeft wordt gedood. De enige vluchtroute is de Naam van de Here Jezus aan te roepen en te vluchten naar Petra de roze rotsstad in Jordanïë, waar de Here Jezus straks op de olijfberg zal terug komen met Zijn gelovigen die vóór de grote verdrukking weg is genomen/opgenomen in de hemel Zie in Handelingen 1 en Joël 3 en Zach 14

  Ter afsluiting zou ik u de film willen aanraden Left behind 1,2 daar kunt u zien wat er zal gebeuren straks in de toekomst., precies wat is voorgezegd in deze tijd waar alles onder controle wordt gebracht via de antichrist, de z.g wereldleider.

  De oproep is deze: Ik bid u van Godswege..nu is het de tijd van welbehagen, láát u met God verzoenen, Hij heeft u van harte lief en wil niet dat u verloren gaat …wie zoekt zal Hem vinden.

  • Alex

   Marion,

   Heb jij of gebruik jij

   – Een Facebook profiel
   – Een Pinpas
   – Een OV chipkaart
   – Een Creditcard
   – Google
   – Smartphone

   Zo ja. klein beetje hypocriet dat stukje tekst van je. Maar je zal vergeven worden.
   Zo nee veel succes in Petra

 • Nick

  Toch, die bangmakerij aan het eind verpest een verder redelijk goede docu. `Anders zul je straks wellicht eindigen zoals hij, hij of hij´. Je moet onafhankelijke journalistiek maken man! Laat je eigen voorkeuren niet zo in de geesten van de mensen binnen druppelen..