De opmars van de radiopiraten

Begin jaren zeventig kwam er plots een einde aan illegale zenders als Veronica en Noordzee. Vanaf zee hadden ze jarenlang de jongerencultuur de ether in geblazen, in een tijd dat de radio toch vooral nog heel erg saai was. Ze omzeilden de Nederlandse wet door buiten de territoriale wateren te gaan liggen. Daar kwam in 1974 een einde aan toen Nederland het Verdrag van Straatsburg ratificeerde, dat hen verbood om uit te zenden vanaf zee.
Veronica ging door binnen het publieke bestel. Maar talloze luisteraars waren aangestoken door het virus van de vrije jongens en werden zelf piraten. Ze kochten een installatie en begonnen radio te maken. Ze draaiden hippe popmuziek, of juist Hollandse hits. En uiteraard waren er de verzoekplaatjes en bellers.
De zenders sloegen aan, blijkbaar waren veel luisteraars op zoek naar wat ze te bieden hadden. Het was lokaal, uniek en had een groot gemeenschapsgevoel. Tegelijkertijd waren ze natuurlijk hartstikke illegaal. De Radio Controle Dienst maakte continu jacht op de piraten. En dat avontuur, maakte het zenden eigenlijk alleen maar aantrekkelijker.
Andere Tijden trok naar Den Haag en sprak met de piraten van weleer. In de documentaire zien we onder andere Jeroen van Inkel, wiens carrière ooit begon bij een Haagse piratenzender.

[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”17″ maand=”03″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1236041″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1236041″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]