Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Ontsporen op de hangplek

Lange tijd heeft een groep hangjongeren de buurt onveilig gemaakt in het Brabantse Veldhoven. Zo een 250 misdrijven werden opgelost nadat 35 jongeren uit deze groep werden aangehouden. Misdrijven zoals onder meer inbraken, brandstichtingen en intimidatie werden door deze groep gepleegd. Hun ontspoorde gedrag was niet alleen een beproeving voor Veldhoven zelfs in België waren de hangjongeren actief.
Wat dreef deze tieners die afkomstig waren uit gewone Brabantse gezinnen? Hoe konden ze zo ontsporen en waarom werd hun ontspoorde gedrag pas zo laat opgemerkt? Hoe konden deze jongeren uit het vizier blijven van de Politie, de Gemeente en Jeugzorg?Vragen die in deze documentaire centraal staan en waar vanuit verschillende perspectieven een antwoord op wordt gezocht.
Volgens een jongerenwerker is het contact lange tijd goed geweest met de groep jongeren, van de een op andere dag veranderde dit. De openheid verdween en pas toen werd opgemerkt dat er mogelijk iets speelde.
Hierop komt de groep al snel in vizier bij de Politie, deze roept de ouders bij elkaar om de overlast van de jongeren te bespreken. Helaas blijkt de waarschuwing niet te helpen en keren de ouders zich zelfs tegen de Politie. Ze klagen dat de Politie hun kinderen lastig valt.
Niet veel later blijkt echter dat een groot deel van de ouders de controle over hun kinderen kwijt is. Hun kinderen zwerven tot in de late uurtjes op straat en veroorzaken overlast. Een vader vertelt hierover dat hij dacht dat zijn zoon netjes naar bed was. Naderhand kwam hij erachter dat zijn zoon het huis stiekem verliet. Zonder zijn medeweten benadrukt hij.
Door vele gesprekken met de jongeren, hun ouders en instanties is duidelijk geworden dat hanggroepen een enorme aantrekkingskracht hebben op jongeren. In zo een groep voelen jongeren zich onaantastbaar en buitenbeetjes die moeilijk contacten leggen zijn blij dat ze ineens zoveel vrienden hebben. Ze horen er van de een op andere dag bij en de drang naar spanning speelt ook een grote rol. Deze drang in combinatie met drugsgebruik in de groep zorgt onder meer voor veel problemen in de criminaliteit.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 01 november 2017
  • Pieter

    duidelijk oude aflevering gezien de telefoon. Blijkbaar 2009, wanneer komt het vervolg?

  • bob broos

    Video werkt niet