Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (83 votes cast)

Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

De jonge Priscilla is erfelijk belast met een dodelijke ziekte. Ze wil geen lijdensweg en kiest op haar 26e verjaardag voor euthanasie na een heftig verjaardags/afscheids-feest.

Vanaf haar 16e weet Priscilla dat ze erfelijk belast is met dezelfde ziektes als haar moeder en wilde ze zichzelf deze lijdensweg besparen. Ze verliest haar moeder als kind en verdiept zich al jong in de mogelijkheden van euthanasie, voor als de tijd daar is. Op haar 25e wordt haar lijden uitzichtloos.
Deze jonge Amsterdamse vrouw is bekend in het uitgaansleven rond het Leidseplein. Ze wordt ‘Vlindertje’ genoemd naar haar leven als nachtvlinder. Vanaf de diagnose op haar 16e besluit ze elke dag en nacht te vieren en ‘het ervan te nemen’.

In de aangrijpende documentaire ‘Nachtvlinder’ zien we Priscilla in haar laatste dagen voordat ze euthanasie krijgt en overlijdt in een hospice.

Met haar autonome levenshouding en volkse wijsheid ‘Pluk de dag’ maakt ze diepe indruk. Evenals Priscilla’s beste vriendinnen die haar hartverwarmend steunen terwijl ze geconfronteerd worden met de aanstaande dood van hun geliefde vriendin.

Deze documetaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 24-06-2013. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.


[tab:Docu] [tab:Versie2] [tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 26 juni 2013
 • Debby

  Heel heel heel veel respect voor Priscilla! Gehuild op de bank om dit verhaal

 • BBG Nijhuis

  Goed om te zien dat ze in haar laatste jaren omringt was met zulke goede vrienden en familie!
  Erg triest maar tegelijkertijd ook erg opstekend! Veel respect voor alle betrokkenen

 • Princessilia

  Zooo! Wat een heftige docu. Wat moet zij een pijn hebben gevoeld om tot zo een keuze te komen. Daar kun je alleen maar heel veel respect voor hebben. Ik heb deze dagen gemerkt dat ik aan haar denk voordat ik ga slapen. Een prachtmens die nooit verloren had mogen gaan… R.I.P.

 • Ro

  Ok, call me a bitch maar ik ga hier niet naar kijken. Te confronterend……

  • spees

   Niks bitchy aan hoor, dacht hetzelfde. Trek het ook niet goed.

 • Zara

  Hele aangrijpende documentaire, vooral om te zien dat ze er echt 100% achter stond.
  Wat ik wel een beetje raar vond was dat die meiden deden alsof ze in een discotheek waren tijdens de ceremonie, vond dat zo raar.
  Misschien heeft ze wel gezegd dat ze wilt dat haa begravenis als een feestje is, maar om nou zo los te gaan.. Dat zou ik nooit kunnen begrijpen.

 • Patrick Den Haag

  Ik ben net begonnen te kijken maar diep respect, wat een dappere vrouw

 • T_T

  Ik heb geen woorden. Slechts respect.

  Buddha Bless her.

 • Jeroen

  Oeff.. ik heb met tranen in de ogen gekeken.
  Wat heb ik een eindeloos respect voor deze dame.
  Zeer emotioneel, aangrijpend en prachtig mooi tegelijkertijd.
  Ik hoop dat ze haar moede heeft kunnen omhelzen.

 • Tim

  Zeldzaam om een lach en een traan zo verbonden te zien, wat kan intens verdriet op zo’n manier toch mooi zijn…

 • Lisa

  Erg mooi!

 • Rene

  Ongelooflijk dappere meid zeg. Woorden schieten tekort. Familie en vrienden mogen dankbaar zijn dat ze haar gekend hebben. Ik wens ze heel veel sterkte. Rust zacht.

 • Joost

  Damn dit is toch wel één van de heftigere dingen die ik gezien heb… Hoe je tot zo’n keus kan komen en er dan toch zo uit kan stappen!

 • Floris

  ik denk dat ik wat sterker in mn schoenen sta dan de rest..
  en heb heel nuchter zitten kijken ,.
  ik vind het echt zielig als je zo vroeg het leven moet verlaten ,,
  maar ik moest een beetje denken aan het liedje van osdorp posse – wat zou je doen.?
  ik snap niet dat je je laatste dagen verspild in het uitgaans milieu ?
  deze generatie is de rede dat ik ook nog lekker vrijgezel ben..
  de begrafenis kon ik ook echt niet bij,. maar iedereen moet dat zelf weten ..
  denkt nou niemand dat als ze wat minder los was gegaan .. dat ze haar leven nog iets langer had kunnen rekken , in betere gezondheid > ?

 • Mlos

  Ja idd had ze mssn wel een heel jaar langer door geleefd man…dat was wel echt beter geweest he?…Een saai k*tleven een jaar extra. Ze heeft precies gedaan wat ze zelf het leukst vond en dat was stappen met vrienden en vriendinnen met een goed glas drbij..lang leve de lol..elke dag een nieuw avontuur…kzou exact hetzelfde gedaan hebben.

 • Saskia

  Ik snap de gedachte dat je denkt dat ze t anders had kunnen invullen.. Maar als je is doordenkt, s dat dan niet heel makkelijk om te zeggen en dus te oordelen? Een toekomst, zoals de meeste mensen wel hebben, had ze niet.. geen huisje boompje beestje zoals ze zelf ook al zei. Maak jezelf die voorstelling eens, om ook zoon vooruitzicht te hebben? Kun je dat wel echt? Waarom dan zo oordelen?

 • Kees van der Duin

  Ontroerend. Een mooi en krachtig besluit van je, Priscila. Wat fijn dat je vol hebt willen en kunnen genieten van je leven.
  Ontroerend en tegelijkertijd prachtig, om met een feest je dood te kunnen ‘vieren’.
  Ik heb diep respect voor zoveel liefde van je vrienden en familie. Zeker ook voor de huisartsen, die jouw besluit hebben gerespecteerd, en samen met jou, jouw leven hebben beëindigd.
  Dag Priscilla.
  Kees…

 • sander

  jeetje zo heftig.. heb me suf zitten janken.

  wat een dappere vrouw, niets dan respect. hoop dat je je moeder in je armen hebt kunnen sluiten.

 • wim

  Kon hier niet om huilen. En huilen doe ik heel snel. Vind het meer egowisties dan dapper. Dit kan de bedoeling toch niet zijn van het leven, er maar een einde aan maken als het je te zwaar wordt. Leven met pijn weet ik alles van af, heb me verleden zelfmoord gedachtes gehad. weet waar ik over praat.. Op deze manier, kan toch niet de bedoeling zijn…?!

  Wel mijn respect voor de nabestaande, gecondoleerd….

  • Hans

   Beste Wim en Elisa,
   Jammer dat jullie de essentie van het verhaal ontgaat. Prescilla’s situatie was uitzichtloos, een einde met zware pijn was haar onontkomelijk lot. Jammer dat dat niet begrepen wordt, misschien nog een keer kijken? De docu is zo eerlijk en duidelijk in haar beweegredenen en die vegen jullie zomaar van tafel, jammer.

   Ik verbaas me echt over de negatieve reacties, hoe duidelijk wil je het begrip uitzichtloos gedocumenteerd hebben?

   Groet,
   Hans

  • Dirkje

   Jeetje, het is al 2 jaar geleden dat jij dit schreef, en zelfs dat kan
   niet voorkomen dat ik op jouw commentaar reageer. Wie heeft jou rechter
   gemaakt dan? Je hebt een oordeel maar je hebt ook duidelijk de strekking
   van de hele docu niet begrepen. En dan jezelf met haar vergelijken? Wat
   dom, jij bent er toch nog steeds? Jij hebt een toekomst om naar uit te
   zien, je kunt kinderen krijgen, en zolang je achter je pc kunt zitten
   typen zal het wel meevallen met jouw pijn…. Au, dat doet zeer hè als
   iemand zomaar iets schrijft zonder te weten of het zo is, dat is precies
   wat jij doet. Zij kon niet meer beter worden, gelukkig leven we in een
   maatschappij waarin je kunt besluiten een menswaardig einde te hebben en
   niet een lijdensweg te hoeven gaan, met hetzelfde einde als resultaat.
   Egoïstisch? Tegenover wie dan? Haar vrienden en geliefden accepteren
   allemaal haar beslissing. Liever nemen ze nu afscheid van haar, dan haar
   te zien lijden. Dat heet liefde beste jongen, dat is geen egoïsme. Jouw
   zelfmoordgedachtes komen op mij meer over als puberproblemen, tenslotte
   ben je er nog.

 • Elisa

  Heel raar dit. Ik weet niet zo goed hoe ik me hierbij moet voelen, verdrietig of juist helemaal niet. Aan de ene kant diep diep respect voor haar, ontzettend dapper. Maar aan de andere kant weet ik niet of ik hier achter zou staan.
  Moeilijk, heel moeilijk.
  Maar geweldig hoe ze ermee om is gegaan, dat mag de geschiedenisboeken in.

 • Sjoerd

  Wat moet ik zeggen, ik schrik er een beetje van als ik sommige negatieve reacties lees. Je kiest niet voor een ziekte, dat overkomt je en ze heeft er op haar “eigenwijze” manier er het allerbeste van gemaakt, meer zat er voor haar niet in. Respectvol mooi portret!

 • Dina

  Gemengde gevoelens heb ik over deze docu. Ik heb vooral heel veel bewondering voor Priscilla en over de manier waarop ze in het leven staat. Want een klager is ze duidelijk niet. Tot het laatste toe is ze dapper en zelfs dankbaar omdat ze uiteindelijk zelf heeft mogen beslissen over haar einde.
  Ik denk zelf dat ik persoonlijk een andere keuze had gemaakt. Ze heeft het al over een abortus en ze maakt in feite ook een einde aan haar eigen leven. Ethisch gezien ben ik tegen, ook al ben ik niet gelovig. Ik denk zelf dat je een leven af moet maken, en dat een mens er zelf geen einde aan mag maken. Maar dat is mijn persoonlijke zienswijze. Evengoed heb ik veel respect voor Priscilla en de manier waarop zij heeft gehandeld.

  • Dirkje

   Misschien kun je er beter over oordelen als je zelf pijn hebt en geen uitzicht op herstel. Je kunt zo ethisch zijn als je zelf wilt, maar ik denk dat je eerst zelf in haar situatie moet zitten voordat je een oordeel kunt vellen. Je hebt het over haar keuze. Welke keuze dan? Het feit dat ze er voor kiest om een menswaardig einde te hebben, en niet een lijdensweg hoeft te gaan met nog meer pijn, met hetzelfde einde als resultaat? Is dat een reële keuze dan? De zogenaamde keuze voor abortus gebeurt, omdat haar toenmalige vriend niet met een kindje wilde achterblijven, wat ik snap van een 17 jarige jongen. Priscilla zelf koos voor kinderloosheid omdat ze zelf veel verdriet heeft gehad van het veel te vroeg overlijden van haar eigen moeder, dat wilde ze haar kind niet aandoen. Nog maar te zwijgen over de 50% kans dat het kindje dezelfde ziekte zou kunnen krijgen. “Een leven afmaken” hoezo zou je een leven niet afmaken als je er zelf mee klaar bent en die beslissing weloverwogen hebt genomen? Mensen zouden niet zo snel met een oordeel moeten klaarstaan, maar eerst een zaak van meerdere kanten bekijken.

 • sapato

  Groot respect. Een voorbeeld.

 • jasmina

  Wat een waanzinnig moedig meisje……………Heel veel respect!

 • Deniece

  Bijzonder en heel aangrijpend. Het zet mij aan het denken dat het leven zo kwetsbaar is. Je weet dus nooit van te voren hoe het leven zal lopen. Maar wat ik leer van Priscilla is dat je hoe dan ook het beste van het leven moet maken.

 • Jeanette

  Wat een aangrijpende docu! Wat een oprechtheid. Hoop dat ze een mooie reis tegemoet is gegaan. Heb er flink tranen om gelaten tijdens het kijken hoe oprecht en eerlijk ze is. En een goede levensles heeft ze zeker door gegeven; Leven alsof het elke dag een feestje is!

 • Renske

  wow wat een respect voor die vrouw het laat je echt nadenken over je eigen leven als je niet zo lekker in je vel zit ja dat is niet fijn maar dit woooww diep respect!

 • Silvia

  Heel erg mooi. Lieve familie en vrienden van Priscilla, ik vind het ontzettend moedig dat jullie haar zo goed hebben gesteund in het proces. En dit terwijl het voor jullie ook niet makkelijk was. Echt diep respect! Mooie mensen zijn jullie. Vooral ook door het fijt dat jullie zo eerlijk zijn en laten zien dat jullie hielden van de persoon die ze echt was. Echt wauw!

  Ik ben erg blij voor jullie en Priscilla dat in dit geval euthanasie mogelijk was. Ze verdient haar rust!

 • Pingback: Normaal televisie kijken is er niet meer bij | Minor AVS()

 • Fleur Van Os

  dit is echt het mooiste wat ik tot nu toe in me leven heb gezien echt er is zo mooi na gedacht over hoe Priscilla het wil ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen maar heel heel heel veel respect voor wat jullie hebben gedaan