Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Zembla – Losgeld, een duivels dilemma

In deze Zembla Internationaal documentaire zien we hoe de ontvoerde Sjaak Rijke vanuit Mali geëmotioneerd meerdere oproepen doet aan de Nederlandse regering. Hij smeekt de regering om aan de eisen van zijn ontvoerders te voldoen. Een duivels dilemma voor de overheid, die liever geen zaken doet met terreurbeweging Al Qaida, die hem gijzelt. Rijke kruipt door het oog van de naald als hij een jaar geleden door Franse militairen wordt ontdekt en bevrijd.

Op 19 augustus 2014 loopt de ontvoering van de Amerikaanse journalist Jim Foley in Syrië heel anders af. Hij wordt onthoofd door een strijder van IS. De beelden gaan de wereld over. In een interview verwijt Jims moeder haar regering grote fouten te hebben gemaakt.

In deze documentaire van Zembla Internationaal staat deze nachtmerrie van menig regeringsleider centraal. Veel landen claimen nooit losgeld te betalen. Maar uit reconstructies van een aantal zaken met unieke ooggetuigen en geheime documenten blijkt dat onder meer de Italiaanse overheid wèl heeft betaald. De Al Jazeera-reportage geeft een indringend beeld van hoe verschillend regeringen omgaan met hun in levensgevaar verkerende burgers.[tab:Docu] [tab:Versie2] [tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 19 april 2016