Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Linda is gesprongen


Op 31 december 2015 maakte Linda Oosterbaan een einde aan haar eigen leven. Dit deed ze door van het flatgebouw af te springen waarin zij woonde. Linda overlijdt ter plaatse en buiten spelende kinderen hebben haar sprong gezien.
Linda is voor haar fatale sprong vaak gedwongen opgenomen op psychiatrische afdelingen. Het leven was niet gemakkelijk voor haar, ze leed aan een borderline persoonlijkheidsstoornis en had psychotische klachten.
De GGZ Breburg behandelt Linda sinds het voorjaar van 2015 thuis. In haar laatste levensweken heeft Linda het heel erg moeilijk. Het gaat erg slecht met haar en hulpdiensten moeten meerdere keren per week naar haar uitrukken.

Bij GGZ Breburg geeft ze aan dat het niet goed met haar gaat en dat ze hulp nodig heeft. Regelmatig kaart ze aan dat ze opgenomen moet worden. Ook haar zus en moeder willen dit graag. GGZ Breburg geeft echter geen gehoor aan de hulpvraag van Linda en haar familie.

De instelling is van mening dat Linda meer baat heeft bij, het nemen van haar eigen verantwoordelijkheid. Een enorm risico dat ze bewust hebben genomen en waardoor het leven van anderen ook geraakt is. Niet alleen haar familie heeft een zware klap te verduren gehad door Linda’s zelfdoding.

Kinderen uit de buurt die het zagen gebeuren of er delen van mee hebben gekregen hebben sindsdien verschillende problemen. Zij speelden op de bewuste avond nog buiten en waren getuigen van Linda’s dood.

Ook de vijfjarige Sally was een ooggetuige. Zij heeft iets aanschouwd wat haar getekend heeft en slaapt hierdoor slecht. Op school gaat het ook niet langer goed. Zembla onderzoekt in deze documentaire de eigen verantwoordelijkheid van GGZ patiënten zoals Linda. Waarbij de vraag rijst wie er verantwoordelijk is voor de maatschappelijke schade als een opname geweigerd wordt. Mag je een ernstig verward iemand hulp weigeren?

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 07 oktober 2017