Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (5 votes cast)

Labyrint: Schatten van de diepzee

De diepzee. Het is er donker, heel erg zout en de druk is onmenselijk hoog. Toch staan bedrijven te trappelen om kilometers af te dalen naar de zeebodem. Niet onterecht, diep in de zee liggen namelijk de bodemschatten voor het oprapen, als het je lukt om er te komen tenminste.

Tweederde van de aarde is bedekt met zee. Toch weten we meer van de maan dan van onze eigen zeebodem. Vanwege de hoge druk is het verschrikkelijk moeilijk om er onderzoek te doen, laat staan om er mijnbouw te bedrijven.

Toch is dat precies wat het Nederlandse bedrijf Boskalis gaat doen. De baggerspecialisten zetten binnenkort hun grootste schip in om fosfaat te verzamelen op de zeebodem voor de Nieuw-Zeelandse kust, op vierhonderd meter diepte. En het schaarse fosfaat is niet het enige waar mijnbouwbedrijven van over de hele wereld op azen. Op de zeembodem ligt veel meer: van koper, goud en mangaan tot de zeldzame aardmetalen die we nodig hebben voor onze mobieltjes en tablets. Ondertussen weten we nog bijna niets over het leven in de diepere lagen van de oceanen. Wat voor gevolgen heeft diepzeemijnbouw op deze ecosystemen?

Deze documentaire van Labyrint werd oorspronkelijk uitgezonden op 10-02-2013. Meer Documentaires van Labyrint kunt u hier vinden.


[tab:Docu] [tab:Mirror 1] [tab:Trailer]
GEEN TRAILER BESCHIKBAAR
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 13 januari 2016