Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
  • Release Date:

Het kaf en het koren; De IND opzoek naar oorlogsmisdadigers

De IND ( Immigratie- en Naturalisatiedienst) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Nederlandse vreemdelingenbeleid, die op jaarlijkse basis flink wat asielaanvragen moeten beoordelen en moeten toekennen of afwijzen. Iedereen heeft recht op bescherming en mag om die reden asiel aanvragen, echter moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning krijgen. Zo moet er sprake zijn van een gegronde reden en werkelijke dreiging voor bijvoorbeeld vervolging, executie, marteling of de doodstraf in eigen land. Loopt iemand gevaar vanwege zijn godsdienst, geaardheid, politieke voorkeur of afkomst dan is de kans groot dat er asiel geboden wordt. Er is een ook uitzondering als je artikel 1F hebt geschonden en je schuldig hebt gemaakt aan oorlogsmisdaden, wreedheden tegen de mensheid hebt gepleegd of sympathiseert met een terreurgroep  dan komt het recht op asiel te vervallen.

Veel asielaanvragen uit Syrië en Somalië

Momenteel komen de veruit de meeste asielaanvragen uit Syrië en Somalië, lang niet iedere aanvrager spreekt de waarheid en de afdeling 1F heeft de moeilijke en complexe taak om de kaf van het koren te scheiden. Uit te zoeken of een asielaanvrager zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden of andere misstanden. Slechts 20 ambtenaren zijn op deze belangrijke taak gezet en moeten uitzoeken met wie ze daadwerkelijk te maken hebben. Het vreemdelingenverdrag is er immers om slachtoffers te beschermen en niet de daders, maar hoe voorkom je dat de daders zich vestigen in Nederland? Het beleid is schrijnend en de middelen van uitzetting beperkt. Zelfs als een asielzoeker een 1F stempel krijgt, dan mogen ze hem niet terug sturen naar een oorlogsland en is het de realiteit geworden dat zo iemand verdwijnt in de illegaliteit.

Pas uitgezonden na de verkiezingen

De documentaire zou eerst in februari 2017 uitgezonden worden voor de verkiezingen, echter werd dit ineens verplaats naar april na de verkiezingen. Volgens de KRO had dit niks met de verkiezingen te maken en was de achterliggende gedachte dat ze met primetime wilde uitzenden. Aan deze verklaring wordt door velen sterk getwijfeld, de documentaire zoals gepland uitzenden in februari had voor de PVV mogelijk meer stemmen opgeleverd. Het beeld van de IND en hun middelen is twijfelachtig en weinig effectief. Al is er het vermoeden dat de asielzoeker liegt en blijken de verhalen niet te kloppen, schuld moet bewezen worden en anders krijgt de aanvrager alsnog een verblijfsvergunning.

 

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 16 juni 2017