Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Johan Cruijff: En un momento dado

Documentaire over de invloed de legendarische Johan Cruijff (25-04-1947 | 24-03-2016) – op het Catalaanse leven, voelen en denken. Johan Cruijff is niet zomaar een voetbalheld, hij is een icoon, een halfgod en een orakel. Misschien in Spanje nog meer dan in Nederland. El Salvador heeft het Spaanse voetbal, in het bijzonder dat in Barcelona, onschatbare diensten bewezen. Eerst als speler, later als trainer, want de verlosser daalde tweemaal neer in Catalunya om het volk zijn verloren trots terug te geven. De verering voor Cruijff is nu nog onverminderd groot. De herinnering aan grote momenten van Cruijff staan bij de Catalanen in hun geheugen gegrift.

Cruijff heeft niet alleen hun levens, maar zelfs hun taal verrijkt. In 1988, kort na zijn komst als trainer van Barcelona, liet Johan Cruijff na een wedstrijd de voltallige Spaanse pers een paar volle seconden met open monden van verbazing staan toen hij de Nederlandse uitdrukking ‘op een gegeven moment’ in het Spaans vertaalde, dat wil zeggen als: En un momento dado, letterlijk, ‘het moment dat je gegeven wordt’. Niemand had bij die dubbele betekenis stilgestaan. Sommigen waren lyrisch, anderen kwaad dat Cruijff de Spaanse taal niet beheerste, weer anderen moesten alleen lachen. De volgende dag sprak de krant El Pais van een heel nieuwe kijk op de Spaanse taal en sinds die bewuste persconferentie maakt de uitdrukking ‘en un momento dado’ deel uit van de dagelijkse omgangstaal.

Deze nieuwe uitdrukking is het uitgangspunt van de documentaire. Wat is het moment dat Cruijff je heeft gegeven? Drie Spanjaarden en tien Catalanen vertellen hun verhaal over wat Cruijff in hun leven betekent, en welk groot moment hij hun heeft gegeven. De personages komen uit alle lagen van de bevolking; een manager op een cruiseschip, een kok, een reclamemedewerkster, een oud-voetballer, een schrijver, een visser. Allen hebben in hun leven of werk iets te danken aan Johan Cruijff. Hij heeft ze een gedachte gegeven, een wijsheid, een moment waar ze dankbaar voor zijn. Hun verhalen worden afgewisseld met talloze televisiefragmenten van grootste momenten van Johan Cruijff, van beroemde, onmogelijke doelpunten tot zijn afscheid van Barcelona in het Nou Camp stadion. Johan Cruijff tenslotte komt als personage Nummer Veertien zelf aan het woord en vertelt over de belangrijkste momenten in zijn leven, zoals het overlijden van zijn vader en later zijn stiefvader.

Deze documentaire van 2Doc werd oorspronkelijk uitgezonden op 27-03-2016. Meer Documentaires van 2Doc kunt u hier vinden..


[tab:Docu] [tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 29 maart 2016