Hollandse Wereldwonderen – De Beemster

De Beemster is een oude droogmakerij van een groot meer, gelegen ten noorden van Amsterdam, uit het begin van de Gouden Eeuw. Het Beemstermeer is in vier jaar drooggemalen. Met technisch vernuft, voor- en tegenspoed werd het grote meer met zo’n 50 poldermolens bedwongen en drooggemalen. Het ontstaan van het nieuwe land werd een voorbeeld voor een nieuwe vorm van landinrichting. De indeling en uitgifte van rechthoekige percelen, met een vaste maat, zou leiden tot een betere samenleving. Op de kruispunten werden dorpen gepland.
Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van “uitzonderlijke universele betekenis” zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.
In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1189429″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]