Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
  Holland Doc – Bastøy


  Warning: sprintf() [function.sprintf]: Too few arguments in /home/eeuwe/domains/documentairenet.nl/public_html/docuv2/wp-content/plugins/addthis/addthis_social_widget.php on line 1538

  De 115 ‘gevangenen’ op het Noorse eiland Bastøy zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, en wonen in blokhutten. De bewakers hebben geen wapens. Toch hebben de mannen behoorlijk wat op hun kerfstok. Geweldsdelicten, fraude, drugshandel, zelfs moord. De meesten zitten de laatste fase van hun straf uit, en hebben gevraagd om overplaatsing naar de eiland-gevangenis.Kapteijns: “Deze film gaat over straffen. Maar de vraag is: worden mensen beter van een gevangenis? Als ze hun straf hebben uitgezeten, moeten ze toch terug de samenleving in”. De mannen die hij volgde, doen hun best om er wat van te maken op het eiland. Ze spelen gitaar, mesten koeienstallen uit, helpen mee met de kerkdienst.

  De filosofie van de Bastoy-gevangenis is gebaseerd op het gedachtengoed van twee indianen-opperhoofden: Chief Seattle en Bear Heart. De laatste schreef in zijn boek Heaven is my mother: “Als je een mens als een beest behandelt, wordt hij een beest. Als je een mens als een crimineel behandelt, wordt hij een crimineel. Als je een mens als een mens behandelt, wordt hij een mens.”

  Zo zijn de hoofdpersonages ook neergezet. Ze vertellen eerlijk wat ze doormaken, hoe ze tot hun daden zijn gekomen. Kapteijns volgt ze tot in de slaapkamer. Ook de moeilijke momenten komen aan bod. Onderhuidse agressie, wanhoop, onzekerheid. De gezichten van de gevangenen spreken soms boekdelen. Na afloop kun je als kijker alleen maar hopen dat het goed komt.


  Om deze documentaire te bekijken heeft u het programma; Windows Silverlight nodig.

  Documentairenet Docu  Holland Doc  Bastøy downloadsilverlight
  Bekijk de video in andere formaten.

  Processing your request, Please wait....
  Geplaatst door Documentairenet on 10 januari 2011

  Laat een reactie achter

  x
  Like ons voor updates