Groningen, Suriname

Groningen, Suriname is een driedelige documentaire die gemaakt is door de bekende Groningse historicus Beno Hofman. Eind vorig jaar bezocht hij het gelijknamige Groningen in Suriname en kwam terug met mooie verhalen en prachtige beelden.
Hofman begint z’n zoektocht in hoofdstad Paramaribo met beelden van een oude ANWB-wegwijzer met daarop ‘Groningen’. In de Surinaamse hoofdstad is een ‘Wichersstraat’ , genoemd naar de in Groningen geboren Jan Gerhard Wichers. Hij was van 1784 tot 1790 gouverneur in de toenmalige kolonie Suriname en het is aan hem te danken dat er in Suriname ook een Groningen is ontstaan.
Samen met een in de voormalige kolonie wonende Nederlandse architect ging Beno Hofman op zoek naar de oorsprong van het Surinaamse Groningen. Zo werd er een opgraving georganiseerd en dat leverde een opzienbarende vondst op!

[divider/]
[tab:Playlist]
httpvp://www.youtube.com/playlist?list=PLYhne0YoiP2CTg0tti3QwhLpTkzucJgsh
[tab:Deel 1]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=87rPcbEyQD4
[tab:Deel 2]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=ae0wc8pzqBo

In dit tweede deel de boerenfamilie Tammenga die nu in het Surinaamse Groningen woont en werkt. Verder vertelt presentator Beno Hofman over de dramatisch verlopen kolonisatie, waarbij vooral aan de andere kant van de Saramaccarivier Nederlanders kwamen te wonen in het in 1791 als melaatsen-kolonie gestichte Voorzorg. Kolonisatie door vrije negers was daar in de jaren dertig al mislukt en in 1845 gebeurde hetzelfde: men werd ziek en stierf massaal. Na verhuizing naar Groningen ging het iets beter.

[tab:Deel 3]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=buZsCcxUhcY

De derde aflevering van de serie Groningen, Suriname gaat over de relatie tussen beide Groningens en voetbal als verbindende factor. En aandacht voor
de enige nazaat van de naar het Surinaamse Groningen geëmigreerde Tammenga’s.

[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]