Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De Frans-Pruisische oorlog

Op 10 mei 1871 wordt de Vrede van Frankfurt gesloten waarmee officieel een einde kwam aan de, tegenwoordig vrij onbekende, Frans-Pruisische oorlog (19 juli 1870-10 mei 1871). Ondanks dat deze oorlog vrij onbekend is bij het grote publiek zorgde het voor de oprichting van het Duitse Keizerrijk, maar droeg het ook bij aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vele jaren later.

Tot 1870 was Frankrijk de dominante natie op het vasteland in Europa, maar deze dominante positie werd steeds meer bedreigd door Pruisen, onder leiding van kanselier Bismarck. De oorlogsverklaring van Frankrijk aan Pruisen paste in het plan van de Realpolitik van Bismarck; zijn plannen voor het herenigen van de Duitse staten tot één Duits Rijk werden door Frankrijk en Oostenrijk geblokkeerd. Deze staten wensten geen vierde grootmacht op het Europese continent.

Wie geen tijd heeft om de ruim 40 minuten durende documentaire te kijken is er ook nog de korte 3 minuten versie die alles haarfijn (en zeer snel) uitlegt, zie hiervoor het derde tabblad.


[tab:Docu]

[tab:Mirror]
[tab:Franco-Prussian War | 3 Minute History]

[tab:END]


Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 10 mei 2016