Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (6 votes cast)
  • Release Date:

Echte Penoze- Jan van Hensbergen

Voormalig crimineel Jan van Hensbergen – alias ‘ Lange Jan’  is inmiddels 67 jaar oud en blikt terug op een leven waarin hij groot geld verdiende met prostitutie, gewelddadige overvallen en xtc-handel. Hij heeft alles gedaan wat God verboden heeft en zat in zijn leven 15 jaar lang vast wegens vecht- en schietpartijen, drugshandel en bankovervallen. Op zijn 35ste overleefde hij een liquidatiepoging en tot op de dag van vandaag moet hij over z’n schouders blijven kijken en rekening houden met een afrekening. Hij deelt zijn verhaal omdat misdaad geen geluk brengt en zeker niet loont, maar ook omdat het misschien wel zijn laatste kans is om zijn levensverhaal nog te delen. Na zijn getuigenis in een belangrijke moordzaak is hij zijn leven niet meer zeker.

Van agressieve tiener tot crimineel

In 1946 wordt Jan van Hensbergen in Tiel geboren op een woonwagenkamp; zijn vader is een kamper die van een flinke slok houd en zijn geld verdient met oplichting, hij handelt in nep goud om het gezin te onderhouden. Als Jan pas twaalf jaar oud is komt zijn moeder te overlijden en zij laat Jan, zijn twee broers en zus achter. Jan gaat naar de ambachtsschool en haalt zijn diploma voor huisschilder, echter zal hij hier niks mee gaan doen. Hij ziet door zijn opvoeding en omgeving een heel ander leven. Daarnaast is hij in z’n tienerjaren al behoorlijk agressief en heeft hij een kort lontje die hem geregeld in vechtpartijen laat verzeilen. Als zijn vader hertrouwt en hij met zijn stiefmoeder niet goed overweg kan besluit Jan het huis uit te gaan. Hij heeft geen eigen onderdak en slaapt vaak in de cabines van vrachtwagens, die hij openbreekt. Als hij op een avond ruzie krijgt in een café met drie Fransmannen loopt het uit de hand, hij deelt een kopstoot uit en er ontstaat een vechtpartij. Als een van de Fransmannen probeert de vluchten zet Jan de achtervolging in. De Fransman weet niet aan Jan te ontkomen en wordt dusdanig  erg in elkaar geslagen, dat hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Jan beland hiervoor een half jaar achter de tralies en heeft een klotetijd binnen de muren, echter komt hij er al snel achter dat er veel valt te leren. Hij heeft een hoop respect voor gevangenen die goed verdienen en respect afdwingen, het wordt voor Jan al snel een criminele leerschool. Hij sluit vriendschappen en ontmoet een crimineel die al snel een goede vriend van hem wordt. Na zijn straf gaat Jan het geleerde in praktijk brengen, hij regelt hiervoor een Golf GT, een vuurwapen en bivakmuts.

Het begin van de bankovervallen en prostitutie

Al Jan zijn uitrusting compleet is gaat hij met twee vrienden bankovervallen plegen, ze schreeuwen veel en dreigen met hun wapens maar gebruiken deze verder niet. Iedere overal brengt bedragen tussen de 20.000 en 30.000 gulden binnen per persoon en Jan krijgt er een kick van. Het geld wordt besteed aan hoeren, lekker leven en dure auto’s. Opnieuw wordt Jan veroordeelt tot een jaar cel en opnieuw ontwikkelt hij zich verder in het criminele leven. Als hij een hoertje in een café leert kennen wordt hij haar pooier en heeft al snel zes á zeven anderen meiden voor hem werken. In een huis runt hij een seksclub voorzien van jacuzzi en bied hij bescherming aan de meiden die voor hem werken. De inkomsten gaan lekker en hij richt zich op meerdere bezigheden waardoor het geld echt binnen begint te stromen. Hij begint te handelen in XTC en heeft ook zijn eigen wietplantages, waardoor hij in luxe leeft. Weekendjes naar Real Madrid en Barcelona, dure auto’s en bezoekjes aan luxe tenten zijn een onderdeel van zijn leven. Wel draagt hij ter bescherming altijd een 9mm bij zich, die was om te mee te dreigen niet om te gebruiken. Echter gaat het ergens in 1982 helemaal mis, als een man met twee vuurwapens uit de schuur bij Jan’s huis op hem af komt en hem twee keer raakt. Jan valt op zijn rug en de man wilt het afmaken, hij buigt over Jan heen om nogmaals te schieten, waarop Jan hem in zijn kruis weet te schoppen en hij wegvlucht. Hierover zegt Jan; dat hij het postuur en het loopje van de schutter herkende en dat deze later is geliquideerd. “ik vergeet nooit en kom later terug”.

Er is hem al vaker bescherming geboden door opname in het Getuigenbeschermingsprogramma maar dit weigert hij, hij kent geen angst en is zonder angst geboren. Al verwacht hij nog wel een aanslag op zijn leven én zijn veel van zijn vrienden geliquideerd, bescherming hoeft van hem niet. Volgen hem weten we allemaal dat er eens een einde is en als dat van hem komt dan is het maar zo.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 26 juni 2017