Echte Penoze Eef Hoos

Echte Penoze- Eef Hoos

‘De Haagse Al Capone’ was de bijnaam van de in 1946 geboren Evert Hendrik Hoos. Als zeventienjarige zit hij de eerste keer vast in de gevangenis en op zijn vijftigste voor de laatste keer. Eef Hoos hield er beruchte incasso- en beveiligingspraktijken op na met zijn bedrijf Toetanchamon en was ook een bommenexpert. Schulden inde hij op zeer agressieve wijze, waarbij intimidatie en grof geweld niet geschuwd werden. Betalen zouden zijn schuldenaren, goedschiks of kwaadschiks. Het aan de stok krijgen met Eef Hoos was dan ook geen fijne ervaring. Met zijn criminele denkwijze werd Eef Hoos miljonair en bezat hij zelfs ooit een eigen vliegtuig.

Nette ouders met een criminele zoon

“Eens een crimineel altijd een crimineel” volgens Eef zit crimineel gedrag in je genen, het is een manier van denken. Aan zijn opvoeding of achtergrond heeft het niet gelegen. Hij werd grootgebracht in een nette straat en zijn vader was een integere, goudeerlijke vent. Zijn moeder deed niks verkeerd, ze schold veel maar een slechte jeugd heeft hij zeker niet gehad. Als klein jongetje haalt hij al veel kattenkwaad uit en bedenkt listige trucjes. Op zijn zestiende wilt hij het huis uit en begint sigarettenautomaten leeg te halen en inbraken te plegen. Voor deze vergrijpen wordt hij op z’n zeventiende aangehouden en krijgt een gevangenisstraf van achttien maanden. Zijn ouders vinden dit verschrikkelijk, zijn moeder schaamt zich en maakt zich veel zorgen over haar reputatie. Door zijn vader wordt Eef onvoorwaardelijk gesteund en altijd geholpen. Na zijn vrijlating pakt Eef zijn oude leven weer op, dit keer is hij echter gewelddadiger en wordt hij sneller agressief. Als zijn voormalige werkgever weigert Eef’s achterstallige loon van vijfendertig gulden te betalen, vernield hij zijn hele huis. Ook hiervoor beland hij achter de tralies en krijgt een straf van acht maanden. Nadat hij deze straf heeft uitgezeten lijkt Eef het roer om te gooien en gaat opzoek naar een nette, eerlijke baan.

Crimineel verleden

Als Eef op zijn twintigste een nette baan heeft bij een verzekeringskantoor lijkt alles de goede kant op te gaan, hij is goed in zijn werk en behaalt succes. Totdat het kantoor zijn criminele verleden ontdekt en hij op staande voet wordt ontslagen. Woedend is Eef en hij neemt wraak door bedrijven op te blazen die bij het kantoor verzekerd zijn. Zijn ervaring met verzekeringen komt goed van pas als hij de hasjhandel in gaat, hij sluit deals die hem miljoenen opleveren en ontwikkelt zich verder als bommenexpert. Daarnaast werkt hij samen met grote namen in de onderwereld, Klaas Bruinsma was onder meer een van bekende van hem. De hasjdeals gaan lang goed maar oneerlijkheid en hebzucht nemen de overhand bij compagnons. Drugs wordt achterover gedrukt en Eef laat zoals hij het noemt ‘bloemen’ bezorgen. Eind jaren tachtig werd Eef Hoos binnen een korte tijd zeer berucht, niemand kon of durfde nog om hem heen in Den Haag. Hij was er ineens en je moest hem niet in de weg zitten of geld schuldig zijn. Hij haalde het nieuws als hoofd van het incassobureau Toetanchamon en zou criminelen in dienst hebben volgens de Haagse Courant. Volgens Hoos was hier niets van waar en hij eist een retificatie van de krant. De schade is echter al aangericht en het eens zo goed lopende bedrijf gaat failliet. Niet lang daarna ontploft er een autobom bij de uitgever van de krant. Als er vervolgens ook een vergunning niet wordt verstrekt aan Eef worden er meer aanslagen en brandstichtingen gepleegd. Een politiebureau en een kantoor van de Sociale Dienst zijn het doelwit. Na de slechte publicaties in het nieuws en de val van zijn bedrijf, heeft Eef weer nieuwe plannen. Hij wilt een toeristische attractie bouwen in het havengebied en heeft een bouwvergunning nodig voor een gigantische molen. Wethouder Adri Duivesteijn houd deze plannen echter tegen en dat laat Eef niet over zijn kant heen gaan.

Bomaanslag

In januari 1989 wordt er een bomaanslag op wethouder Duivesteijn gepleegd, op zijn kantoor ontvang hij een tafellamp met daarin een explosief. Deze zit in de tafelvoet verborgen maar gaat niet af door een mechanisch mankement en kan onschadelijk gemaakt worden. Al snel wordt Eef Hoos als de dader gezien en belandt in de gevangenis. Naar eigen zeggen had hij niks met de bomaanslag te maken en hij heeft dit ook altijd volgehouden. Toch wordt hij in 1990 veroordeeld tot tien jaar cel. In zijn leven heeft Eef hoos veertien jaar achter de tralies doorgebracht, door zijn ervaring in het gevangeniswezen treed hij na zijn vrijlating op als belangenbehartiger van gedetineerden en ex-gedetineerden. Hij richt hiervoor de stichting Themis op en geeft het blad The mis-Take uit. Als er in een 1999 een bomaanslag wordt gepleegd op de stichting, verklaart de dader die een ex-werknemer van Themis is, dat hij in opdracht van Eef Hoos de bom geplaatst heeft. Volgens hem wilde Eef met verzekeringsgeld het een opvang voor ex-gedetineerden starten en hiervoor het pand laten verbouwen. Nadat het pand in vlammen op is gegaan probeert Eef zich op een andere locatie te vestigen, echter mislukken deze plannen ook. Waarop hij vertrekt naar Portugal, hij koopt daar een groot huis met zwembad, tennisbaan en vijver om te vissen. In 2016 is Eef Hoos in Portugal overleden aan een ernstige ziekte.

https://www.youtube.com/watch?v=djLSbvGLI2s