Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.2/5 (5 votes cast)

De Race

Het Majoranadeeltje was jarenlang de heilige graal in de wereld van de natuurkunde. Totdat Leo Kouwenhoven het in 2012 op de TU in Delft ontdekte. Sindsdien werkt hij met zijn topteam van wetenschappers aan het uitvinden van de best mogelijke toepassing ervan, een quantumcomputer.

In deze documentaire laat maker David Kleijwegt de weg die Kouwenhoven door de jaren heen aflegt. Het uitvinden van de quantumcomputer wordt wereldwijd van groot belang geacht. Waarbij de wetenschapper die het het eerst voor elkaar krijgt grote invloed op de vorming van de internationale gemeenschap. Om die reden is Kouwenhoven dan ook niet de enige die zich hiermee bezighoudt. Ook concurrerende teams worden in beeld gebracht tijdens deze documentaire. Onder meer teams die door vrienden van de wetenschapper worden geleid. De documentaire laat zien hoe na het eerste grote succes in 2012 het team vooral met tegenslagen te maken krijgt. Hetgeen het lastig maakt voor de leden van het Delftse team om vertrouwen te houden. Weet Kouwenhoven uiteindelijk zijn opgebouwde voorsprong te benutten?

De Race toont niet alleen de wereld van de wetenschappers, die volledig gericht is op het uitvinden van de quantumcomputer. Het toont ook een ingewikkelde wereld die voor veel mensen lastig, of in het geheel niet te begrijpen is. De documentaire De Race wierp dan ook veel vragen op. Hetgeen bijvoorbeeld leidde tot een uitgebreide q and a sessie op Twitter, met onder meer maker David Kleijwegt. Wie de documentaire wil zien op 2DOC, kijkt hier.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 05 maart 2019