Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (10 votes cast)

De gouden bergen van Suriname

Suriname mag dan het kleinste land van Zuid-Amerika zijn, het beschikt over enorme hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie, bauxiet en goud. Suriname wordt op grond daarvan wel als zeventiende op de lijst van rijkste landen geplaatst. In Suriname is er echter geen natuurlijke hulpbron zo belangrijk als goud, het is het belangrijkste export product en wordt gezien als de levensader van het land.

VICE laat in de documentaire ‘De Gouden Bergen van Suriname’ zien dat de Surinaamse goudindustrie niet alleen maar positieve invloeden heeft. Er valt snel geld mee te verdienen en het heeft Surinamers veel gebracht, maar tegelijkertijd is de goudwinning een ramp voor het milieu, slecht voor de volksgezondheid en werkt het corruptie in de hand.

Vice gaat in de documentaire onder andere langs bij ‘Jungle’ Ronnie Brunswijk, een van de machtigste mannen van Suriname. De voormalige aartsrivaal en oud-lijfwacht van Desi Bouterse bezit duizenden hectaren aan land dat rijk is aan goud. Daarnaast bezoekt Vice het opmerkelijke dorp Benzdorp waar alles draait om goud en alles wordt betaald in goud tot de plaatselijke prostituees aan toe. Maar zoals elke Surinamer weet heeft al dat goud ook een keerzijde. Voor de delving worden grote hoeveelheden kwik gebruikt wat zorgt voor enorm veel kwikvergiftiging onder de Surinamse bevolking.


[tab:Docu]

[tab:Trailer]
GEEN TRAILER BESCHIKBAAR
[tab:END]


Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 27 november 2015
  • Shon

    Niet zo een fan van VICE’s milieupessimisme, het interview met Brunswijk was, of slecht voorbereid, of slecht gemonteerd. Desondanks toch kunnen genieten van deze docu.