Dat willen wij ook 2. Werken als een mier

Voor lastige taken heb je vast ingewikkelde robots nodig? Chris Melhuish, robotwetenschapper, vindt van niet. Een hele club simpele robots kan hetzelfde bereiken als één complexe, dure robot. Dat die aanpak werkt, is in de natuur te zien bij mieren.
De documentaireserie ‘Dat willen wij ook’ werd oorspronkelijk uitgezonden in 2004 en laat zien hoe de mens de natuur probeert na te bootsen. Een spin kan draden spinnen die elastischer en sterker zijn dan alles wat wij kunnen maken, een gekko kleeft op alles, keer op keer. Hoe doen die beesten dat? Elke documentaire duurt zo’n 15 minuten. Mocht bij u de VPRO versie niet werken dan kunt u de Youtube versie proberen al is deze wel van mindere kwaliteit.
Oersterk zijn ze, en ze houden van aanpakken. Maar bijster slim zijn mieren eigenlijk niet. Van een afstand lijkt een mierenhoop vooral een hoop onoverzichtelijk gewriemel. Alle dieren lopen maar wat door elkaar, zonder zich veel van elkaar aan te trekken. Van dichtbij gezien wordt dit beeld er niet veel beter op. De ene mier versleept voedsel of een larve naar een mooi plekje, maar een andere mier brengt het net zo snel weer terug. Mensen zouden in zo’n geval al vlug ruzie met elkaar krijgen. Mieren niet. Zij voeren enkel hun eenvoudige taak uit, en bemoeien zich verder nergens mee.

[divider/]
[tab:Docu – VPRO]
[vpro-gemist id=”WO_VPRO_035789″]
[tab:Mirror 1 – Youtube]
httpv://www.youtube.com/watch?v=vy7Mtd4OWzg
[tab:Mirror 2 – NPO]
[npodocplayer id=”WO_VPRO_035789″]
[tab:Trailer]
httpv://www.youtube.com/watch?v=6NkWauwfr0g
[tab:END]
[divider/]