Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (34 votes cast)
  • Release Date:

Achter Buurten- Ismael Ilgun

In 2016 kwam de toen negentienjarige Ismael Ilgun (1997) veelvuldig in het nieuws met zijn Hoodvlogs over de Zaanse achterstandswijk Poelenburg. Al snel stond hij bekend als ‘Treitervlogger’ en was hij berucht in Zaandam. Vandaag de dag heeft zijn leven omgegooid en richt hij zich op positieve dingen. Hij werkte samen met Goya Productions, Het Algemeen Dagblad, Top Notch en MyChannels aan de documentaireserie ‘Achter Buurten’ waarin hij opzoek gaat naar inspirerende verhalen uit de Nederlandse volkswijken. Ismael wilt het beeld dat hij over zichzelf gecreëerd heeft veranderen en positief gebruiken maken van zijn bereik.

Meeste gehate persoon van Nederland

De negentienjarige Ismael Ilgun nam je in zijn vlogs mee door de wijk Poelenburg, hij filmde het dagelijkse leven en wilde de realiteit in de Zaanse wijk laten zien. Een realiteit die velen niet konden waarderen en waardoor hij al snel de meest gehate persoon van Nederland was. Ismael erkent dat hij zich heeft laten meeslepen door de negativiteit in Poelenburg. Ook heeft hij zelf voor een hoop negativiteit gezorgd met zijn slechte houding en gedragingen. Nadat hij te gast is geweest bij het programma van Pauw Witteman werd hij hét gezicht van achterstandswijk Poelenburg en ontstond er een landelijke discussie over hem en zijn vrienden. Hij werd kort daarna opgepakt voor opruiing en meer ellende volgde zich op. Iedereen had ineens een mening over de vlogger en het beeld over hem was al snel gevormd. Enkele dagen later haalde Ismael wederom het nieuws ditmaal doordat hij openlijk zijn excuses aanbood en wilde veranderen. Door de serie ‘Achter Buurten’ hoopt hij een negatieve periode achter zich te kunnen laten en te laten zien dat het nooit te laat is om te veranderen. Negativiteit kun je omzetten in iets positiefs en dat is de boodschap die hij wilt meegeven aan zijn publiek.

Probleemwijk Spangen in Rotterdam

Ismael zelf opgegroeid in een achterbuurt gaat in ‘zijn’ documentaireserie langs probleemwijken waar hij opzoek gaat naar de inspireerde verhalen van jongeren.  Nu de heftige mediacircus rondom zijn persoon, is gaan liggen heeft Ismael zelf een inspirerend verhaal te vertellen en wilt hij anderen ook de kans geven om hun verhaal te doen. Hij is benieuwd naar hun motivatie, wat drijft ze , wie zijn hun voorbeelden en hoe voorkom je dat je in de ‘shit’ komt. Zijn eerste bezoek brengt hij aan de Rotterdamse wijk Spangen, deze wijk is al sinds de jaren tachtig berucht en werd alsmaar beruchter. In de jaren negentig werd er zelfs een politiesoap over gemaakt. Spangen heeft inmiddels een aantal succesverhalen, de voetbalclub Sparta en de rapgroep Broederliefde. Ismael vraagt zich af hoeveel er nog over is van het criminele karakter van de wijk of dat er tegenwoordig alleen nog maar succesverhalen vandaan komen. Zijn bevindingen en succesverhalen zie je terug in de eerste aflevering van ‘Achter Buurten’ – Spangen

 

De Kolenkitbuurt

Voor de tweede aflevering van de documentaireserie gaat Ismael langs in de Amsterdamse Kolenkitbuurt, ook wel bekend als de slechtste buurt van Nederland. De armoede en de problemen in de wijk waren erg groot; armoede, werkloosheid, criminaliteit en probleemjongeren waren aan de orde van de dag. De wijk kwam veelvuldig in het nieuws doordat buurtbewoners weg werden getreiterd door probleemjongeren. Ismael gaat langs in de wijk en gaat in gesprek met jongeren die in de wijk zijn opgegroeid en deze als geen ander kennen. Jeugdverhalen worden gedeeld en de omkeer naar een ander pad wordt besproken. Ook de mindere ervaringen van van de jongeren en oud-bewoners worden verteld. Van de documentaireserie ‘Achter Buurten’ zijn zes afleveringen gemaakt.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 29 juni 2017
  • Anon

    Deze gast verdient geen aandacht…

  • azim

    is dat azim?

  • abdi

    nee dat is achmed me broeder