Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Brandend verlangen (3doc)

De documentaire Brandend verlangen is gemaakt door Frans Bromet. Hij gaat in gesprek met rokers over hun Brandend verlangen naar sigaretten. Een verslaving die onschuldig en vaak ook al vroeg begint. Het leek zo stoer op het schoolplein en alles wat niet mag heeft een extra grote aantrekkingskracht als je jong bent.

Veel rokers hadden nooit gedacht dat het opsteken van hun eerste sigaret zou leiden tot een levenslange verslaving. Een verslaving die het leven beheerst van rokers, want velen van hen zijn de hele dag bezig met rook momenten inplannen. Een sigaretje tijdens de eerste kop koffie, op een feestjes, tijdens pauzes op het werk en ieder moment dat je er even tussenuit kan knijpen. Veel van hen zijn zich bewust van de risico’s die roken met zich meebrengt maar pas als ze ziek blijken te zijn dringt het echte gevaar door.

Veel rokers krijgen een van de dodelijkste vormen van kanker, namelijk Longkanker. In 90% van de gevallen is roken de grote boosdoener die het veroorzaakt. Frans gaat in gesprek met longkankerpatiënten over hun liefde voor roken en wat dit met hun gezondheid heeft gedaan. De schaamte die zij voelen over hun diagnose en het niet kunnen stoppen met roken. De omgeving kan zeer veroordelend reageren volgens hen. “Maar zij beseffen niet hoe verslavend roken is” volgens Simone, 47 jaar oud en longkankerpatiënt.

Deze film toont de grote liefde voor de sigaret. Rokers vertellen intiem en openlijk wat roken voor hun betekent heeft. Het was bracht hen ontspanning, verminderde stress en het was ook gezellig. Maar nu ondervinden ze gevolgen ervan en vertellen ze ook eerlijk wat roken hen afgenomen heeft.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door John on 05 januari 2018
  • Jelle Chevalier

    Beste documentaire wensen voor 2018! Heel mooi dat jullie Brandend Verlangen delen. 3Doc is echter een verzamelnaam voor documentaires op NPO3. Brandend verlangen is uitgezonden op NPO2. De film is geproduceerd door &Bromet, i.s.m. KRO-NCRV.