Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

The Bellman Equation: Kleinzoon onderzoekt leven briljante wiskundige

Richard Bellman is de uitvinder van de ‘Bellman equation’, een methode om de moeilijkste wiskundige problemen op te lossen. Die methode betekende een grote doorbraak in onder meer de ontwikkeling van de computer. Bellman, een zoon van Joodse ouders uit Polen en Rusland, werkte bovendien mee aan de uitvinding van de atoombom tijdens het Manhattan-project.

Zijn kleinzoon Gabriel Bellman wist weinig van de geschiedenis van zijn opa. Toen hij hem leerde kennen, was hij al grotendeels verlamd als gevolg van een hersentumor. Daar kwam verandering in toen hij in 1999 in een boekwinkel de autobiografie van zijn grootvader kocht.

Hij begon te lezen en ontdekte dat zijn opa was opgegroeid in dezelfde straat als waar hij nu woonde. Voor Gabriel Bellman betekende het de start van een project van twaalf jaar met als resultaat een documentaire: ‘The Bellman equation’.

Die ontstond niet zonder slag of stoot. Voor de documentaire was nauwelijks bewegend beeld van Richard Bellman te vinden. Die was op dat moment bovendien al vijftien jaar dood. De regisseur moest met inventieve maatregelen komen, om dit verhaal te vertellen. Dat lukte hem meer dan goed, want de documentaire heeft verschillende prijzen gewonnen. Het eindresultaat is namelijk niet alleen een biografie maar ook een onderzoek naar familiebanden.


[tab:Docu]

[tab:Trailer]
[tab:END]


Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 17 februari 2016