Archief van tranen, Nederlands-Indië en de Bersiap periode

Archief van Tranen is een tweedelige documentaire over een vergeten massamoord op Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië in de periode augustus 1945 tot maart 1947. Tijdens deze bloederige periode, die beter bekend staat als de Bersiap, werden naar naar schatting 20.000 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen vermoord door Indonesische extremistische strijdgroepen
Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 werd op 17 augustus 1945 door Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. De overlevenden van de jappenkampen, maar ook zij die niet geïnterneerd waren geweest, werden blootgesteld aan slachtpartijen van groepen van nationalistische Indonesische jongeren, die de onafhankelijkheid ondersteunden.
Deze periode, die de BERSIAP wordt genoemd, duurde van oktober 1945 tot mei 1947. Tijdens deze periode zijn met zekerheid 3.500 Indo-Europese Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord. Meestal met kapmessen en bamboesperen, de zogenaamde bamboe-roentjings. Nog eens 4.000 Nederlandse vrouwen en kinderen kwamen in deze periode van vervolging en geweld om door honger, ziekte en uitputting. Een deel van hen in de zogenaamde Bersiap-kampen van de Indonesische nationalisten.
Tijdens de Bersiap zijn circa 16.000 Indo-Europese Nederlanders vermist, waaronder ook Chinezen met de Nederlandse nationaliteit. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden. Op de bijbehorende website Archiefvantranen.nl zijn cijfers, achtergronden en getuigen-verklaringen te vinden over deze massamoorden. Een belangrijke bron hierbij zijn officiële documenten die de makers van de documentaires in handen hebben gekregen van de weduwe van Jack Boer. (bron: omroepmax.nl)

[divider/]
[tab:Deel 1: Bevrijding zonder vrede ]
[npodocplayer id=”POW_00665426″]
[tab:Deel 2: De onschuld vermoord]
[npodocplayer id=”POW_00665427″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=0Mzb5YU0ZTs
[tab:END]
[divider/]