Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Andere Tijden – Van arm naar rijk

Aan het begin van de twintigste eeuw was Nederland een rijk land met veel armen. Pas in de jaren zestig is de grote armoede met zijn maatschappelijke ontwrichting voor goed verdwenen en is iedereen relatief rijk geworden. Te zien is hoe de twee werelden van arm en rijk steeds meer naar elkaar toegroeiden.

De vooroorlogse beelden van het rijke leven in Nederland geven een mooi inkijkje in het wel en wee van de welgestelde elite. Er werden feestjes en partijtjes gegeven, die in dagboeken en briefwisselingen mooi zijn beschreven. Hier komt een beeld naar voren van een rijke elite die zich weinig zorgen lijkt te maken over de sociale misstanden die zich tegelijkertijd in Nederland afspeelden. Zo wordt wel duidelijk uit beelden van 1924, van het Concours d`elegance in Arnhem. Een mooi feestje met gefortuneerde mensen die zich kostelijk vermaakten, met een wedstrijd hindernissen voor auto’s. Een absoluut luxeproduct in die tijd.

Het waren zowel de confessionele, socialistische maar ook liberale partijen, samen met de charitatieve instellingen die in een langdurig proces de maatschappelijke misstanden het hoofd probeerden te bieden. Dit had nooit kunnen gebeuren, zonder de economische motor die Nederland, dankzij de toegenomen industrialisatie, langzaamaan transformeerde in een moderne samenleving.

Deze documetaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 14-10-2012. Meer documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 19 november 2012