Andere Tijden: Transgender Pioniers

Geboren in het verkeerde lichaam. Tot in de jaren ’70 was er veel onbegrip en onkunde over transseksuelen. Artsen die wilden helpen, werd verweten dat ze sneden in een gezond lichaam. Hun patiënten zouden geestelijk in de war zijn en dus voer voor psychiaters, niet voor hormoonartsen en chirurgen.
In veel steden was het volgens een politieverordening verboden zich openbaar te vertonen in kleding van het andere geslacht. Pesterijen en vernedering waren voor sommigen een bijna dagelijkse praktijk. Halverwege de jaren ’70 veranderde alles snel. Het VU ziekenhuis in Amsterdam kreeg de eerste transgenderkliniek ter wereld met een eigen hoogleraar transseksuologie.
Transseksuelen die in de jaren ’60 en ’70 te maken kregen met psychiaters, hadden vaak weinig goeds van hen te verwachten. Transseksualiteit stond officieel te boek als een ‘monosymptomatische psychose’. Er werd gewerkt met elektroshocks, met eindeloze therapieën. De overtuiging tot het andere geslacht te behoren moest uit het hoofd worden uitgepraat. Ondertussen zochten vooral de man-naar-vrouw transgenders hun eigen weg. De pioniers van toen, zoals Aaicha Bergamin (81 jaar oud) vertellen hun soms schokkende verhaal:

“Homofiel met een trauma. Dat werd mij letterlijk verteld door een psychiater, die mij insloot in Heiloo. Op verzoek van mijn moeder. Dat het wel te genezen was, want ik was een homofiel met een trauma. Ik moest daar blijven tot ik 21 jaar oud zou zijn. De volgende dag ben ik gevlucht en naar Parijs gelift. En daar kwam ik in het nachtleven terecht.”

Deze documentaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 08-12-2013. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1218714″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=XolWZPi7BGI
[tab:END]

[divider/]