Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (12 votes cast)

Andere Tijden – Geweten in de oorlog

Tijdens de bezetting ging het dagelijks leven gewoon door. Het gros der Nederlanders kon zonder veel morele obstakels blijven doorwerken in hun normale professie. Maar wat moesten degenen doen die een baan bekleedden waarmee zij gaandeweg, direct of indirect, een schakel werden in de Jodenvervolging?

In ‘Geweten in de Oorlog’ zijn vier Nederlanders aan het woord die worstelden met dit loodzware dilemma en de flinterdunne scheidslijn tussen toekijken en deelnemen: een politieman, een marechaussee, een spoorbeambte en een joodse jurist op de afdeling ‘arierverklaringen’ in Westerbork.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 11 april 2012
 • Mooie aflevering!

 • Anoniem

  Onvoorstelbaar vreselijk, zo’n 10-jarig meisje dat haar huisdiertjes moet vrijlaten om vervolgens zelf in al haar onschuld vergast te worden. Om (alsnog) witheet van te worden.

 • Anoniem

  Dat die eerste man denkt dat hij beschaafd was om te vragen of hij binnen mocht komen. Dat hij het voor zichzelf goed praat dat hij NIET heeft meegeholpen aan de vernietiging van deze mensen. “god is mijn getuige dat het zo gegaan is” wat een GOTSPE. hij stond erbij en keek ernaar. Deed hij maar wat. geen goed woord voor over

  • Anoniem

   Wat bijzonder kortzichtig om zo’n oordeel te vellen.