Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (6 votes cast)


Als ik je zie dan groet ik je

[schema type=”movie” url=”http://www.documentairenet.nl/review/als-ik-je-zie-dan-groet-ik-je/” name=”Als ik je zie dan groet ik je” description=”Julia Roeselers wordt tijdens haar bardienst in een buurtcafe in Amsterdam-IJburg overvallen door jongens met een bivakmuts en een mes. De gebeurtenis maakt een diepe indruk op haar; de verwarring en emoties worden versterkt door de ontdekking dat een van de jonge daders een buurjongen is. Ze probeert vervolgens via zijn moeder contact te leggen.” director=”Julia Roeselers” ]

Julia Roeselers wordt tijdens haar bardienst in een buurtcafe in Amsterdam-IJburg overvallen door jongens met een bivakmuts en een mes. De gebeurtenis maakt een diepe indruk op haar; de verwarring en emoties worden versterkt door de ontdekking dat een van de jonge daders een buurjongen is. Ze probeert vervolgens via zijn moeder contact te leggen.

Anders dan haar omgeving en de samenleving die om zware straffen roept, voelt Julia weinig voor wraak en vergelding. Gevangenisstraf betekent volgens haar dat de jonge overvallers binnen de gevangenis vooral tips krijgen de volgende keer uit handen van de politie te blijven. Julia wil graag een gesprek met haar buurjongen om hem te confronteren met de gevolgen van zijn actie.

Ze schrijft een brief aan de rechter waarin ze vraagt om herstelbemiddeling tussen haar en de daders, een mogelijkheid die wettelijk is vastgelegd. De rechter wijst het verzoek af met het argument dat de jonge daders door hun zwijgen in de rechtszaal aantonen dat ze niet klaar zijn voor een bemiddelingsgesprek. Ze trekt vervolgens zelf maar de stoute schoenen aan en zoekt contact met de moeder van één van de daders.

De documentaire ‘Als ik je zie, dan groet ik je’ gaat over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het Nederlandse jeugdstrafrecht. Als je als slachtoffer van een misdrijf mediation of herstelbemiddeling wil, wat zijn dan je mogelijkheden? Restorative justice oftewel herstelrecht is sinds 2012 verankerd in het Wetboek van Strafrecht. In de wet staat dat zowel slachtoffer als verdachte zo snel mogelijk geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid tot herstelbemiddeling. Maar in de praktijk gebeurt dat zelden. De documentaire, van Julia Roeselers, houdt op persoonlijke, geëngageerde en poëtische wijze een pleidooi voor herstelbemiddeling tussen dader en slachtoffer.

Deze documentaire van 2Doc werd oorspronkelijk uitgezonden op 28-10-2015. Meer Documentaires van 2Doc kunt u hier vinden..


[tab:Docu] [tab:Trailer]
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 02 november 2015
 • Sander

  Wat ik bijzonder vind aan deze documentaire is hoe hij in elkaar gezet is. Bij sommige documentaires vraag ik mij soms af wat de maker mij nou wilt laten zien en waar ik naar aan het kijken ben. Deze maakster neemt je mee op een toch met het onderwerp; hoe om te gaan met straf. En dat vind ik super gedaan, dikke complementen daarvoor.

  Al moet ik wel zeggen dat ik, als buitenstaander, niet echt onder de indruk ben van wat haar is overkomen en om daar nou een documentaire over te maken is een beetje overdreven. Tenzij ze dit voor een opleiding doet natuurlijk 🙂

  • Bovian

   Waarom vind je het overdreven? Volgens mij is enkel een interessant denkproces al genoeg om een docu te maken over iets.

   Daarnaast heb ik niet het idee dat je je beseft hoeveel impact het maakt om met de dood bedreigd te worden. Denk dat ze deze docu helemaal niet gemaakt had als ze haar echt wat aangedaan hadden, daar heb je helemaal geen behoefte meer aan als het trauma zo groot is.

 • IamLupo

  Chrome: Unable to resolve the server’s DNS address.
  Firefox: Server not found

  Kan je controlleren of dit te fixen is? 😉 Thx

  • IamLupo

   Nu werkt het wel weer, ik denk dat ze hun subdomein verander hebben in de tussentijd.