Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)

Ben Ali Libi de Goochelaar

Michel Velleman, beter bekend als Ben Ali Libi, was een Nederlandse goochelaar en illusionist die bij het grote publiek vooral bekend is geworden door het iconische gedicht van wijlen Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen. Ben Ali Libi werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord. In de documentaire wordt het verhaal van de Holocaust verteld aan de hand van het aangrijpende lot van deze ‘humoristische goochelaar’.

In de jaren twintig vertrok Velleman naar Amsterdam, waar hij als ‘humoristisch goochelaar, professor Ben Ali Libi’ ging optreden. Tijdens een razzia in juni 1943 werd de Joodse Velleman samen met zijn gezin in zijn huis aan het Amsterdamse Merwedeplein opgepakt. Hij werd vermoord in vernietigingskamp Sobibór. Zijn zoon was op het moment van de razzia niet aanwezig (of een boodschap doen of spelen bij een vriendje). Hij werd geïnformeerd om niet thuis te komen en heeft mede hierdoor als enige van zijn familie de oorlog overleefd.

De documentaire, van Dirk Jan Roeleven, is een hartstochtelijke zoektocht naar het leven van Ben Ali Libi, zijn succesvolle loopbaan, en de eerste jaren van de oorlog, toen hij optrad voor Joodse dwangarbeiders in Nederlandse werkkampen.


[tab:Docu] [tab:Mirror 1] [tab:Trailer]
GEEN TRAILER BESCHIKBAAR
[tab:END]


Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 18 januari 2016