Onze waardering
Uw waardering
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

100 jaar emigratie naar Carambei

Brazilië heeft bij monde van haar president het jaar 2011 als het jaar van Nederland uit geroepen (‘O Ano da Holanda no Brasil‘) zou gaan worden. Hiermee wordt het 100-jarig bestaan van Nederlandse emigranten gevierd, die vooral in de provinciale staat Paraná gevestigd zijn. Dit wil niet zeggen dat in 1911 de eerste Nederlandse migranten in Brazilië arriveerden. Begin 1600 waren Nederlanders de baas in het noordoosten van het land, totdat ze werden verdreven door onder meer de lokale bewoners en de Portugezen.

Al vroeg in de achttiende eeuw werd een poging gewaagd om Carambei te koloniseren. Er werd een landgoed opgericht, maar deze werd verwaarloosd. Pas begin negentiende eeuw werd een serieuze poging ondernomen om deze vruchtbare streek (Rivier van de Schildpadden in de taal van de Guarani-indianen) te koloniseren. De spoorwegmaatschappij Brazil Railway Company werd eigenaar en stelde voor de kolonisten een lap grond, een huis, stel ossen, melkvee en zaad en mest beschikbaar. De maatschappij zou de producten zelf opkopen. De Braziliaanse overheid zocht en vond in Nederland geïnteresseerden om de grond te bewerken. De meerderheid zag er snel geen heil in en keerde terug. Een drietal Nederlanders bleef volharden en vestigde zich in wat nu het huidige Carambei is.

Een van hen keerde terug naar Nederland om meer migranten naar Carambei te trekken. Niet zonder succes. Binnen twintig jaar, in 1928, werd een productiebedrijf opgericht, die tot een van de grootste van het land zou gaan uitgroeien. Batavo, genoemd naar de Batavieren en refererend naar de Nederlandse migranten. Recentelijk is Batavo opgeslokt door de voedingsgigant Perdigão, maar het succesvolle zuivelmerk Batavo is gehandhaafd.

[tab:Deel 1] [tab:Deel 2] [tab:Trailer]       
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]

Meld een probleem met deze documentaire

Geplaatst door Jacques on 05 december 2011
 • ferry

  ik heb de docu aandachtig bekeken . nederlandse emigranten leren de taal niet , gaan alleen om met nederlanders en houden angstvallig aan hun eigen cultuur vast , bevolkingsgroepen die dat in nederland doen , worden met deportatie bedreigd , voc mentaliteit heet dat denk ik .

  • Eeuwe

   Goed punt! Zo had ik er zelf nog niet over nagedacht 😀

 • Mo

  grappig ik hoor toch duidelijk in de eerste aflevering dat ze portugees spreken, niet zo goed maar ze doen hun best.. En het vasthouden aan eigen tradities wordt ook in Nederland niet verboden….als jij dat wel zo voelt vind ik dat erg voor je. Er zijn idd een aantal zaken in NL niet goed maar zoals deze mensen laten zien doppen ze wel hun eigen boontjes….kan ik alleen maar waarderen, dat deden nl. de eerste generaties buitenlanders in NL ook.

  • ferry

   vind je dat erg voor mij ? wat heeft t met het feit te maken of mensen al dan niet hun eigen boontjes doppen ? ‘niet zo goed portugees spreken ‘ na honderd jaar , maar ze doen hun best , is niet wat je noemt integreren . nu vind ik wel of niet integreren niet eens een issue , maar het al dan niet selectief toepassen van normen wel .
   ik ben een blanke nederlander die enkele jaren in 2 buitenlanden heb gewoond waar veel nederlanders naar toe zijn geemigreerd , dus ik heb er wel iets van kijk op

 • cor groeneveld

  Ben in het bezit van een certificaat van de Brazil Railway Company uit 1912 groot 5 SHares goed voor 100 dollar. Op internet kom ik geen informatie hier over vinden. Kan u mij helpen.
  Bijvoorbaat vriendelijk bedankt.
  Cor Groeneveld Landsmeer

 • wouter

  Ik ben het idd met ferry eens,

  en wat betreft mo duidelijk voorbeeld van het niet in willen zien of niet durfen.. trots ?